Ezt fontolja meg, mielőtt számlacsomagot választ a cégének

Vágólapra másolva!
Olyan sok kedvezményt és számlacsomagot kínálnak a piacon lévő pénzintézetek, hogy egyáltalán nem csoda, ha nehezen találjuk meg a vállalkozásunknak leginkább megfelelőt. Most megmutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni a választásnál.
Vágólapra másolva!

Szabó Péter, a Sberbank KKV-területének vezetője szerint ennek első lépése, hogy a vállalkozó eldöntse, mire és milyen gyakorisággal fogja használni a számlát. Gondolja át, milyen gyakran és átlagosan mekkora értékben utal. „A pénzintézetek zöme csomagmegoldásokat kínál. A csomagokat többnyire sávosan, a vállalat forgalmától és méretétől függően alakítják ki” – mondja Szabó Péter.

Extrém költség lehet

Hozzáteszi, fontos észben tartani a díjszabást. Vagyis meddig terjednek a kedvezmények, illetve például egy fix díjas rendszerben hol a tranzakciós limit. „Ha a vállalkozó meghaladja a limitet, a nagy összegű utalásnak extrém költségei is lehetnek. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a havi fix díj hány tételt tartalmaz, fölötte magas lehet a díjszabás. Ezt nagyon átgondolt számlacsomag választással lehet kivédeni, és a szerződés pontos ismeretével” – emeli ki Szabó Péter.

Apróbetűben az ördög

A cégvezető semmiképp ne ugorja át az apróbetűs részt. A banki költségekre, a könyvelési díjra, a limiten felüli tranzakciós díjra vonatkozó információt gyakran egyedül innen tudhatja meg. Ha alaposan áttanulmányozza, vagy ha korrekt banki tanácsadásra tart igényt, el tudja kerülni később a kellemetlen meglepetéseket.

Csomag helyett önálló kondíció

Szabó Péter úgy véli, a céges ügyletekben kulcstényező lehet a jó banki tanácsadó. Különösen akkor járhat jól, ha nem az egyenmegoldások közül választ, hanem önálló kondíciót sikerül kiharcolnia. „Ennek legnagyobb előnye, hogy a cég banki igényeihez lehet igazítani. A pénzintézet az önálló kondíció kialakítása előtt megvizsgálja a vállalatban rejlő lehetőségeket, a megtakarításokat, beruházások és banki finanszírozások valószínűségét” – magyarázza Szabó Péter. Hozzáteszi, minél szélesebb körű a kapcsolat, annál nagyobb a hajlandóság a bankok részéről, hogy önálló kondíciót kínáljanak.