Mészáros Lőrinc 1,8 milliárdos osztalékot vehet fel

Nyilvánosságra hozták a felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatait, Mészáros Lőrinc
Felcsút, 2013. május 11. Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Sikeres évet zárt tavaly a felcsúti polgármester építőiparban érdekelt cége, a Mészáros és Mészáros Kft., így a tulajdonosok - Mészáros Lőrinc és felesége - összesen 1,8 milliárd forint osztalékot vehetnek ki a vállalkozásból.
Vágólapra másolva!

Árbevételét kismértékben, a tulajdonosoknak kifizethető osztalékot viszont jelentősen növelni tudta tavaly az előző évihez képest a Mészáros és Mészáros Kft., amely Orbán Viktor kormányfő barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és felesége tulajdonában van.

Tízmilliárd közeli bevétel

Az építőiparban érdekelt felcsúti vállalkozás a 2013-as 9,71 milliárd forintos nettó árbevételét tavaly 9,83 milliárdra növelte, és adózás utáni 1,84 milliárd forintos eredményét szinte teljesen osztalékként különítette el - számolt be a cégbíróságra benyújtott mérlegadatok alapján az mfor.hu.

Mészáros Lőrinc meccset néz Orbán Viktor miniszterelnökkel Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A mérlegadatokból az is kiderül, hogy a csaknem tízmilliárdos forgalmú vállalkozás összesen 88,5 millió forint adót fizetett, az adózott eredménye pedig 42 millió forint lett 2014-ben. Az 1,8 milliárd forintos osztalékon a vállalkozás két tulajdonosa, Mészáros és felesége osztozhat.

Mészáros Lőrincék cégének határozata a tavalyi év eredménykimutatásáról Forrás: Origo

Az Origo is beszámolt arról, hogy Mészáros Lőrinc cége - egy másik vállalkozással konzorciumban -nemrég nyert el egy 9,9 milliárd forintos megbízást - ez annyi, mint a Mészáros és Mészáros Kft. teljes tavalyi árbevétele.

Szintén friss döntés, hogy a versenyhivatal engedélyezte, hogy a Körösaszfalt többségi tulajdont szerezzen a Magyar Építőben. A Körösaszfalt vezérigazgatója Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester leendő veje, a Magyar Építőt pedig a szakmában az egyik ellen-Közgépként emlegetik.

Simicskánál is ügyesebb

A Mészáros és Mészáros Kft. 1,8 milliárd forintos osztaléka - amely ráadásul másfélszerese a 2013-as összegnek - nem kevés pénz ugyan, mégis eltörpülni látszik a Simicska Lajos érdekeltségében álló, hasonló profilú Közgép Zrt. 11 milliárodos osztaléka mellett, amelyről az Origo is beszámolt.

A Közgép tavalyi, 13 milliárdos adózott eredményből 11 milliárd volt az osztalék Forrás: Origo

Ám a számokat összevetve kitűnik, hogy a felcsúti polgármester vállalkozása valójában sokkal jobban teljesít az Orbán Viktorral médiaháborúban álló üzletember érdekeltségénél. Bevételarányosan ugyanis Mészáros Lőrinc cége 18 százalékos osztalékot fizetett, míg a Közgép csak alig 10 százalékosat.