Zombor Gábor államtitkár szerint meg kell változtatni azt a rendszert, amelyben az egészségügyi dolgozóknak akár fél évig is várniuk kell a túlórapénzükre. Az államtitkár erről az M1 aktuális csatornáján beszélt.

A napokban Zombor Gábor egészségügyi ágazati egyeztetést hívott össze, amelyen a túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került.

Az egyeztetésen feszült volt a légkör

Annak ellenére, hogy a különböző szervezetekkel rendszeresen találkoznak és egyeztetnek, sok félreértés és zavar van a rendszerben, amelyeket tisztázni kell. Ilyen például a túlórák, túlmunkák kifizetésének ügye – tette hozzá Zombor Gábor.

A túlórapénzekre nem kell hónapokat várniForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az államtitkár elmondta, a szakszervezetek és az intézményvezetők is megerősítették, előfordul, hogy késve fizetik ki a túlmunkákat. Van ugyanis egy jogszabályi rendelkezés, amely az intézményvezetőknek lehetőséget ad arra, hogy akár hat hónapig elhúzzák a kifizetést. Így a kórházak jogszerűen járnak el - jegyezte meg az államtitkár, de úgy értékelte, nem várható el, hogy az egészségügyi dolgozók fél évet várjanak a túlórapénzükre. A túlmunkák kifizetésére egy egységes eljárásrendet kell csinálni - foglalt állást.

Pozitív változások lesznek

Zombor Gábor szerint a keddi megbeszélésen érzékelhető volt a feszültség, de "építő hangulatban" telt az eszmecsere. Azt mondta, a szervezetek képviselőivel abban állapodtak meg, hogy tematikusan folytatják az egyeztetéseket, és kiemelten kezelik a jövedelmi viszonyok és a munkakörülmények helyzetének javítását. Kérdésre válaszolva az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő évi költségvetési javaslatra várakozásokkal tekint, úgy gondolja, lesznek pozitív változások az egészségügy területén.