Orbán: Mi legalább nem a németek pénzén élősködünk

Német-Magyar Iparkamara Taggyűlése Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Európának Orbán Viktor szerint egy új ipari forradalomra van szüksége ahhoz, hogy megálljon a lejtőn, a forradalomhoz pedig több atomenergia kell. A német nagykövet dicsérve bírálta Magyarországot, és segítséget ajánlott a megújuló energiák terén.
Vágólapra másolva!

Az IMF és az Európai Unió is elismeri a magyar gazdaság eredményeit – mondta Lieselore Cyrus, Németország nagykövete a Német–Magyar Iparkamara taggyűlésén. Az ország gazdasága jó irányba tart a németek szerint, de azért vannak kifogásolható tényezők. A német cégeket a különadók, az átláthatatlan pályázati kiírások és az ekáer is rosszul érinti.

A finom kritika

Az adatok kevesek egy ország gazdaságának megítéléséhez, fontosak a pszichológiai tényezők is – mondta a nagykövet. Ilyen tényező például a kiszámíthatóság, ami minden jó viszony egyik alapja, és amiben

lenne hova fejlődnie Magyarországnak.

Emellett a helyi szakmunkások is lehetnének képzettebbek. A németek még mindig jó befektetési helyszínként tekintenek az országra, de a pozitív hozzáállás romlott tavaly óta, különösen, ha a környező országokhoz hasonlítják Magyarországot.

A németek a kiszámíthatóságot hiányolják Fotó: Polyák Attila - Origo

A megújuló energiák zászlóshajója

A nagykövet beszélt még a szakképzés, a kis- és középvállalati szektor, valamint a kutatás-fejlesztés fontosságáról. Nem szabad megfeledkezni a tehetséges és dolgozni akaró nőkről sem a szakképzés során – mondta Cyrus. Ha Magyarország úgy döntene, hogy a megújuló energiák zászlóshajója kíván lenni, akkor partnerként számíthat Németországra.

Kulturális különbségek

Orbán Viktor szerint a német és a magyar nép közötti kulturális különbségek sokszor megnehezítik a két fél közötti tárgyalást, és magyar emberként nem könnyű a németek előtt beszélni. A németek precízek, és a kiszámíthatóságot keresik,

a magyarok viszont szeretnek szárnyalni,

és kevésbé tartják fontosnak a konkrétumokat. Orbán szerint ezért találták fel a golyóstollat, a lyukkártyás számítógépet és a kávéfőzőt.

Legalább nem élősködünk

Eljött az a történelmi pillanat, amikor jól jönnek a magyarok sajátosságai – mondta Orbán. A kor, amiben élünk, rákényszerít minket az új utak keresésére. Lehet, hogy nem mindenben értenek velünk egyet Brüsszelben és Berlinben, de mi legalább nem a németek pénzén élősködünk – állítja a miniszterelnök. Azért nem, mert a magyarok nem szeretnek mások pénzén élni, ugyanis akkor elpárolog belőlük az irántuk érzett tisztelet.

Ha a magyarok a németek pénzén élősködnének, elszállna belőlük a tisztelet Fotó: Polyák Attila - Origo

Itt tolta el Európa

A magyar gazdaság nagyon sikeres, mondta a miniszterelnök, és elismerte, hogy ebben nagy szerepük van az itt működő német vállalatoknak. Európa viszont bajban van. A kontinens súlya évről évre csökken a világkereskedelemben. Ennek az az oka a miniszterelnök szerint, hogy Európa csapásként tekint a válságra. Ez a hozzáállás pedig ahhoz vezet, hogy Európa a régi rendszert próbálja rendbe hozni.

Ipari forradalom kell

Pedig a válságra lehetőségként is lehetne nézni. Mikor tudott Európa a világgazdaság vezető szereplője lenni? – tette fel a kérdést Orbán. Az ipari forradalmak után – adta meg a választ. A második világháború után azonban valami elromlott a miniszterelnök szerint. A jó koponyákat elszipkázták, a harmadik ipari forradalmat pedig már máshol indították el. Tehát egy új ipari forradalomra van szükség – mondta Orbán a meghökkent német üzletembereknek.

Az ipari forradalmat viszont nem a politikusok indítják el, hanem a gazdaság szereplői. Ezért az európai politikusok fő feladata:

a gazdaság támogatása.

A válság lehetőséget jelent Fotó: Polyák Attila - Origo

Atomot nekik

Azért van valami, amit még egy politikus is tud az ipari forradalmakról, véli Orbán Viktor. Azt, hogy két dolog kell hozzájuk: olcsó energia és képzett munkaerő. Magyarország ezért bővíti az atomerőművét, a munkaerőképzéssel pedig minden rendben lesz, amiben a német vállalatoknak nagy szerepük van.

Izgalmak

Orbán beszélt még a magyar gazdaság erejéről, a közmunka hasznosságáról és a teljes foglalkoztatás víziójáról, majd azt is felsorolta, hogy miért élünk izgalmas időkben: izgalmas nézni, hogy megáll-e Európa a lejtőn, izgalmas figyelni az olajár változását és az általa okozott geopolitikai változásokat, és izgalmas figyelni a technológia fejlődését. Orbán azt mondta, tudja, hogy egyes intézkedések fájnak a német cégeknek, de ha a kép egészét nézzük, egy befektetésbarát országot látunk.