Bod Péter Ákos sem kapott még számlát

Bod Péter Ákos
Vágólapra másolva!
Nagyon nagy mennyiségű adatot kell gyorsan elemezniük a válság utáni gazdasági élet döntéshozóinak - mondta Bod Péter Ákos. A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a jelenlegi adatelemzési módszerekkel nem lehetett időben előjelezni a gazdasági válságot. Olyan adatokra is szükség lenne az elemzésekhez, amiket eddig egyáltalán nem vizsgáltak.
Vágólapra másolva!

Bod Péter Ákos, aki jelenleg a Corvinus Egyetem tanára, a P+ Televízió Beszélgetés+ című műsorában azt mondta: a gazdaság valós idejű nyomon követésére van szükség. Ennek ugyan ki kell még szűrni a személyiségvédelmi veszélyeit, de szükség van arra, hogy az eddiginél gyorsabb és részletesebb statisztikai adatok kerüljenek a döntéshozók kezése. Meg kell határozni, hogy ezek közül milyen adatokat gyűjtsön és rendszerezzen az állam, és mi az, ami a különböző kutatóintézetek felségterületének maradjon meg.

Az egykori jegybankelnök szerint az államigazgatás, és az emberek gondolkodásának átalakítására is szükség van, hogy minél több dolgot intézzünk elektronikus úton, ami elemezhetőbbé teszi a társadalom működését. Ha ez megtörténik, sokat lehet fehéríteni a gazdaságon. Az online pénztárgépek egy év alatt 8%-ot fehérítettek a gazdaságon, de Bod Péter Ákos szerint van még hova fejlődni, ő például még soha nem kapott számlát a fodrászától...