Újra előkerülhet a Magyar Telekom felvásárlási sztorija?

2015.05.08. 12:35

Lefújta a szlovák állam a Slovak Telekom tőzsdei kibocsátás útján tervezett privatizációját, mivel menet közben jobb ajánlatot kaptak, állítja a Reuters. Ha a változások mögött a Deutsche Telekom áll, akkor újra reflektorfénybe kerülhetnek a Magyar Telekom felvásárlásával kapcsolatos spekulációk is.

Jobb ajánlat érkezett a Slovak Telekomra

Mondhatni meglepetésként érkezett a hír, hogy a szlovák állam mégsem tőzsdén keresztül értékesíti a legnagyobb szlovák távközlési cégben, a Slovak Telekomban meglévő 49 százalékos részesedését. A szlovák pénzügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy inkább egy stratégiai befektetőnek kívánják értékesíteni a részvénycsomagot, pláne, hogy sokkal jobb ajánlatot kaptak rá.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki lehet a titokzatos vevő, de adja magát a lehetőség, hogy a már eddig is 51 százalékos tulajdonnal bíró Deutsche Telekom (DT) állhat a háttérben, mely során megszerezhetné a szlovák állam által birtokolt maradék 49 százalékot is. A Bloomberg és egyéb bennfentes források szintén a DT-t sejtik a pálfordulat mögött.

A Slovak Telekom privatizációját amúgy április végéig szerette volna lezárni a szlovák kormány, az értékesítésből származó bevételekkel (kb. 750 millió euró) már számoltak is a költségvetésben. Az előzetes információk szerint a tőzsdén keresztüli eladás is sikeres lett volna, ráadásul a részvényeket a pozsonyi tőzsde mellett a londoni parkettre is bevezették volna. 

Újraéled a Magyar Telekom sztori?

A szomszédban zajló történések azért lehetnek érdekesek a Magyar Telekom szempontjából, mert ha valóban beigazolódnak azon sejtések, hogy a DT áll a Slovak Telekommal kapcsolatos fordulat mögött, akkor újra feléledhetne a Magyar Telekom kivásárlási sztorija is. A Deutsche Telekom 59 százalékos tulajdonos a magyar távközlési cégben.

Forrás: http://ihungary.hu/2012/10/13/magyartelekomkiszolgalas/

Jól látható, hogy a német vállalatóriás egyre nagyobb fókuszt szentel Európának, és könnyen belátható célként ott lebeghet a szeme előtt, hogy az európai leánycégeiben szépen lassan megszerezze a fennmaradó kisebbségi részesedéseket is. Tavaly februárban például a DT megvette a T-Mobile Czech Republic 39,23 százalékos részvénycsomagját, így a cseh mobilszolgáltató egyetlen tulajdonosává vált (korábban 60 százalékot birtokolt). Így ha a szlovák tranzakció mögött is a németek állnak, akkor következő célpontként akár hazánk is jöhet.

Milyen árat kellene fizetni?

Az elején érdemes leszögezni, hogy egyáltalán nem tudni, hogy ki a Slovak Telekom stratégiai befektetője, persze elég nagy eséllyel pályáz erre a címre a DT. Ha igaz lesz a pletyka, akkor célponttá válhat a Magyar Telekom is, bár az egyáltalán nem biztos, hogy a Deutsche Telekom növelni akárná részesedését a magyar cégben. A Magyar Telekom részvényei most is könyv szerinti érték alatt forognak, így jó vételi lehetőség kínálkozik.

Általában elmondható, hogy önkéntes nyilvános vételi ajánlat esetén az ajánlattevőnek a tőkepiaci törvény szerint az alábbiak három lehetőség közül a legmagasabb árat kell kínálnia az általa nem birtokolt részvényekért:

  • a tőzsdei forgalommal súlyozott 180 napos átlagár (jelenleg ez 378 forint)
  • a tőzsde forgalommal súlyozott 360 napos átlagár (jelenleg ez 363 forint)
  • az egy részvényre jutó saját tőke értéke (jelenleg ez 454 forint)

Tehát a vételár ebben az esetben legalább 454 forint lenne. Ez a mostani 414 forintos tőzsdei árhoz képest kb. 10 százalékkal magasabb. 

Mit mutat a grafikon?

Egyelőre az egész tiszta spekuláció, és könnyen megdőlhet az eszmefuttatás, ha Szlovákiában más lesz a befutó. Mindenesetre a Magyar Telekom szép emelkedésen van túl, egyrészt tavaly év eleje óta, másrészt az őszi internetadóval kapcsolatos ügyek óta. Az árfolyam jelentős ellenálláshoz érkezett 430 forintnál, a következő nagyobb ellenállás 470-80 forint környékén húzódik, ráadásul egy fülescsésze alakzatból számított célár is oda mutat. Ehhez persze maga mögött kellene hagynia az árnak a 430 forintos szinteket, illetve a 370-380 között húzódó támasznak is ki kellene tartania. 

Magyar Telekom napi bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzésForrás: Investing.com, Investor.hu

Az Investor.hu-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.