A Trónok harca tulajdonképpen a kisvállalkozókról szól

Család, Egyre több babát neveznek el a Trónok harca karakterei után
Hogyan bánjunk a munkavállalóinkkal? Daryan hercegnő segít
Vágólapra másolva!
Ne becsüljük alá a képességeinket és adjunk szabadságot a munkavállalóknak, üzeni a Trónok Harca a döntéshozóknak. Ön úgy nézi a sorozatot, hogy közben olvas a sorok között? Ha nem, akkor most segítünk.
Vágólapra másolva!

A Trónok Harcáért nem véletlenül őrülnek meg annyian: érdekes karakterek, izgalmas cselekmény, rengeteg fantázia, sárkányok, szex és vér minden egyes évadban. Nem túl valószínű, hogy George R. R. Martin önsegítőnek könyvekben gondolkozott írás közben, méghozzá vállalkozóknak. Az egész történet középpontjában a vérre menő harc és a túlélésért való küzdelem áll, az üzenet pedig, hogy a legjobb győz: a legjobb harcos lesz a legjobb vezető, és az övé lesz a legjobb birodalom – ez mégis éppen olyan, mint a vállalkozók élete. Ed Reeves amerikai vállalkozó négy tanulságot vont le a Trónok Harcából, amiket főleg vállalatvezetők figyelmébe ajánl. Némelyik talán közhelyesnek tűnik, de érdemes elgondolkodni rajtuk.

Hogyan bánjunk a munkavállalóinkkal? Daenerys királynő segít Forrás: Facebook/Game Of Thrones

Az éberség fontos erény

A negyedik évad „The Mountain and the Viper” (A Hegy és a Vipera) című epizódjának középpontjában egy már első ránézésre is megnyerhetetlen küzdelem áll. Az átlagos testalkatú Oberyn herceg száll szembe Westeros legkegyetlenebb, legerősebb és legerőszakosabb lovagjával, a hatalmas testű Ser Gregorral. Oberynre tekinthetünk úgy, mint egy kisvállalkozásra: képes többször körbefutni testes ellenfelét, mielőtt az egyet fordulna, így esélye van a győzelemre. Azonban amikor egy pillanatra elterelődik a figyelme, Gregor lecsap rá, és azonnal végez vele. Brutális jelenet, de nagyon fontos tanulsággal szolgál: mindig résen kell lenni, és nem szabad szem elől téveszteni az adott célt, mert végzetes következményei lehetnek.

Ne becsüljük alá magunkat

„Nem tudsz te semmit, Havas Jon” – aki nézi a sorozatot, annak ismerős a mondat. Később már egyáltalán nem állja meg a helyét ez a kijelentés, hiszen a Stark család fekete báránya gyorsan felemelkedik, és az Éjjeli Őrség parancsnokává válik. Hogy miért? Nemcsak azért, mert bátor és éles eszű, hanem bízik magában, és nem fél az ösztöneire hallgatni. Erre a képességre minden jó vezetőnek szüksége van. Havas Jon ennek a tulajdonságának köszönhetően vívta ki a körülötte lévők tiszteletét, és túlél több kockázatos helyzetet. Amíg férfitársai a Hét Királyságban isznak és nőznek és erőszakos cselszövéseken törik a fejüket, addig Havas Jon felemelkedik azok közé, akik harcba szállhatnak a vastrónért.

Bátraké a szerencse

A barbár és nomád dothraki törzs bárkinek végzetes ellenfél lehetett volna. A Lannisterek, a Starkok és a Baratheonok mégsem félnek tőlük, ennek pedig egyetlen oka van: a dothrakiak rettegnek a tengervíztől, és ezt mindenki tudja róluk. Így hiába van 40 ezer fős lovas hadseregük, a félelmük lehetetlenné tette, hogy hatalmassá és legyőzhetetlenné váljanak. A technológia nyelvén arról van szó, hogy a dothrakiak a sorozat BlackBerryje: a saját világukban kiemelkedő szereplők, de az érintőképernyős telefonok lehetőségekkel teli világában nem nyerhetnek. A győztes az Apple lesz, aki vitorlát bontott, új területeket fedez fel, és folyamatosan növeli a profitját.

Bánjunk jól az alkalmazottakkal

Daenerys, a szép és bátor királynő legfőbb erénye vezetői képessége, amivel a legtöbbet hozza ki az embereiből. A Makulátlanok felszabadításával például létrehozza a tökéletes hadsereget. A szenvedély és a hűség által hajtott sereg ezután egyesült erővel harcol a közös célért. Minden üzlet, ami szabad választással helyettesíti a szükséget vagy a kényszert, biztosan győzelmet arat versenytársai felett. Ehhez az is fontos, hogy egy vezető képes legyen motiválni a munkavállalóit. Gondoljunk csak arra, hogy melyik munkáltatónknak dolgoztunk keményebben: annak, aki minden napunkat megkeserítette, vagy annak, aki jól bánt velünk, ezért szerettünk neki dolgozni? A kollégáinkat inspirálni mindig jobb ötlet, mint megfélemlíteni őket.