Világviszonylatban is rendkívül alacsony az ápolók fizetése Magyarországon: nettó órabérükből egy Big Mac-et sem tudnak venni. Ugyanazért a munkáért másutt háromszor annyit kereshetnek.

A Wage Indicator adatbázisának 2010-2012 adataiból szedtük össze, hogy nemzetközi összehasonlításban mennyit ér a magyar egészségügyi dolgozók fizetése.

Korrekció

Megnéztük a bruttó bért és az elvonások után a dolgozóknál maradt nettó összeget. Az árszínvonal eltérését is megpróbáltuk kiküszöbölni a Big Mac-index segítségével - ez azt mutatja meg, hány ilyen szendvicset tudnak venni a nővérek egy óra munkáért járó fizetésükből.

Ápolók és ápolónők fizetése egyes országokbanForrás: Wage Indicator 2010-2012; IMF World Economic Outlook Database (April 2012)

A környező országok között vegyes a kép. Csehországban magasabb a fizetés, míg Ukrajnában alacsonyabb. Itthon egy átlagos ápolói fizetésből 0,9 Big Mac-et lehet venni, Ukrajnában csak felet, Csehországban pedig 1,1-et.

Háromszor annyi

Látványosabb az eltérés a fejlettebb országokkal szemben. A diagramból jól látszik, miért döntenek az egészségügyben sokan úgy, hogy inkább Németországban dolgoznak, háromszor annyiért.