Három gyermek sérült meg az Ikea termékei miatt

2015.05.12. 12:00

Két fúrás nélkül, rugós szerkezettel az ajtókerethez rögzíthető biztonsági kaput hív vissza az Ikea, mert azokat nem lehet biztonságosan lépcsők tetején használni. A cég három esetről tud, amikor gyermekek estek le a lépcsőn, és sérültek meg a kapuk miatt. A kapukat bármelyik Ikea-üzletbe vissza lehet vinni, számlát sem kell mutatni róluk.

Az Ikea visszahívja a fúrás nélkül, rugós szerkezettel az ajtókerethez rögzíthető Patrull Klamma és Patrull Smidig biztonsági kapuit, tájékoztat közleményében a cég. Az Ikea figyelmezteti a vásárlóit, hogy ezek a termékek nem alkalmasak a lépcső tetején történő használatra.

Leestek a lépcsőről

Az Ikea olyan esetekről szerzett tudomást, amikor a fal és a biztonsági kapu rugós szerkezetének érintkezési pontja nem bizonyult kellően erősnek ahhoz, hogy a kaput megfelelő helyzetben tartsa, valamint esetenként az alsó fémszerelvény is meglazult. Amennyiben a biztonsági kaput a lépcső tetején helyezik el, az növelheti a leesés esélyét és a sérülés kockázatát. Három esetről értesültek, amikorgyermekek sérültek meg amiatt, hogy leestek a lépcsőről.

A cég szerint viszont a két termék teljesen biztonságosan használható szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján.

Új használati útmutatót adnak

Azok a vásárlók, akik meg szeretnék tartani és szobák közötti ajtónyílásokban és lépcsők alján tovább használni meglévő biztonsági kapujukat, az Ikea áruházak vevőszolgálatán ingyenesen kérhetnek új, frissített használati útmutatót a meglévő biztonsági kapujukhoz, illetve új figyelmeztető matricát, melyet a biztonsági kapura kell felragasztani, írja közleményében az Ikea.

Két termékét hívja vissza az IkeaForrás: AFP/Daniel Reinhardt

Visszafizetik az árát

Azok a vásárlók, akik vissza szeretnék vinni 1510-es vagy annál régebbi dátumbélyegzővel ellátott biztonsági kapujukat, azt bármelyik Ikea áruházban megtehetik, és visszakapják a termék teljes vételárát. Továbbá bármelyik Patrull biztonsági kapu meghosszabbító/kiegészítő eleme is visszavihető bármelyik Ikea áruházba, és a vásárló visszakapja annak teljes vételárát. A visszavételhez és a vételár visszaigényléséhez nem kell bemutatni a vásárlást igazoló nyugtát, tájékoztat az Ikea.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK