Nincs megállás, újra 307 közelében az euró

forint
Vágólapra másolva!
Folytatódott az elmúlt időszakra jellemző minta, tudniillik a reggeli nyitás körül gyengülésbe vált a forint. Ma is egészen 307,20-ig lőtt ki az árfolyam, folytatva az április közepe óta tartó emelkedő trendet.
Vágólapra másolva!

Megnyugvás késő délutánra (17:10)

A délután során többször nekifutott a 307,50-es szinteknek a forint árfolyama az euróval szemben, de rendre kitartott ez az ellenállás, így a magyar tőzsde zárásának idején 306,30 közül folyik a kereskedés az EURHUF piacán, ami 0,4 százalékos emelkedésnek felel meg. A dollárral szembeni kereskedés jobban ment ma a magyar fizetőeszköznek (0,3 százalékos csökkenésben 272,70-nél jár a kurzus), bár ez leginkább a zöldhasú mai gyengülésének köszönhető a főbb devizákkal szemben. Az EURUSD például 1,1235-nél jár 0,7 százalékos pluszban.

EURHUF órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Folyamatosan kibontakozó gyengülés (10:10)

Továbbra is markánsan él az az enyhe leértékelődő folyamat, ami az április közepi 296-os mélypontokról indult az EURHUF árfolyamában. Múlt csütörtökön már láthattuk a magyar fizetőeszközt 307 fölött kereskedni az euróval szemben, de utána gyorsan rendeződött a helyzet. Hétfő reggel óta viszont két nagyobb hullámban újra felfelé vette az irányt a jegyzés, ma reggel 9 óra előtt nem sokkal pedig 307,20-nál tetőzött az árfolyam.

EURHUF 5 órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Mint ahogy arról már korábban is írtunk, a 296-os szintek óta folyamatos emelkedő csúcsok és mélypontok jellemzik a mozgást, rövid távú emelkedő trendet kialakítva, melyben az első nagy megálló 308-310 között következhet be.

EURHUF napos árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Mi lehet a háttérben?

Egyrészről a görögökkel kapcsolatos bizonytalanság sem kedvez a nemzetközi pénzpiaci hangulatnak. Hétfő este az eurózóna pénzügyminiszterei közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben üdvözlik, hogy sikerült felgyorsítani az érdemi egyeztetéseket a görög mentőcsomagról és a reformtervről, de megjegyzik, hogy a nézetkülönbségek áthidalásához további idő és erőfeszítés szükséges. Magyarán szólva vannak előrelépések, de továbbra sincs megállapodás.

Ráadásul az eurócsoporttal való tanácskozást követően Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter kijelentette, hogy a likviditás kérdése sürgős, nincs értelme kertelni, az athéni kassza pár héten belül kiürülhet. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Athén rendezte a ma aktuálissá vált 750 millió eurós törlesztését az IMF felé.

Másrészt továbbra sem lehet szemet hunyni afölött, hogy az európai állampapírpiacon tovább folytatódik a hozamemelkedés, ráadásul igen drasztikus mértékben. A német 10 éves állampapír (Bund) hozama az egy hónappal ezelőtti 5 bázispontos mélypontról egészen 75-ig szökött fel múlt hétre, és ma is 67 bázispont körül alakul a jegyzés. Mindezen folyamatok csökkentik a német (európai) és magyar kötvények közötti hozamkülönbséget, ami akár negatívan hathat a hazai eszközökre, így a forint árfolyamára is.

A német 10 éves állampapír hozamalakulása az elmúlt 3 hónapban Forrás: Stooq.com