Újabb milliárdos brókerbotrány az Alföldön

Vágólapra másolva!
Marcsika, Jolika és Pista bá mellett Ebesen is össze tudott gyűjteni egy férfi 2 milliárd forintot azzal, hogy a bankokénál jóval magasabb hozamot ígért.
Vágólapra másolva!

A debreceni ügyészség vádat emelt egy ebesi férfi ellen, mert az vonzó befektetési hozam ígéretével több mint 2 milliárd forintot csalt ki az emberektől 2011 decembere és 2013 októbere között. A pénzt három cég nevében gyűjtötte, amit ő maga hozott létre.

A trükk egyszerű volt. A cégek befektetési szolgáltatási szerződést kötöttek az ügyfelekkel, akik könnyen hihették, hogy minden rendben van, mert ha utánanéztek a cégeknek, akkor az egyiket megtalálhatták az engedélyező hatóság nyilvántartásában. Ott biztosításközvetítői tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepelt.

Magas hozamot ígért

A pénzekre magas éves, negyedéves, illetve havi hozamot ígért. Valóságban azonban befektetési tevékenységeket nem is végzett.

A nem megnevezett férfi a fenti módon 551 embert vert át, és 2 123 625 383 forint kárt okozott.

A bűnlajstrom

A középkorú férfit letartóztatták, most kétrendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett, 109 rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett, 416 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett és 32 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással, továbbá 663 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják.

Az ebesi foci is érintett

A dehír.hu értesülése szerint az ügyészség által meg nem nevezett férfi K. Sándor, aki a Cívis Globál Brókerház Zrt. vezetője is volt. A cégről már az Origón is írtunk korábban, amikor 2013-ban kísértetiesen hasonló ügy miatt folytatott ellene eljárást a nemzeti bank.

K. Sándor és cégei is aktív résztvevői voltak az ebesi sportéletnek. A helyi fociklub is egyre jobban szerepelt, ahogy jött a pénz az üzletből. Ahogy az ügyészség közleményéből kiderült, valószínűleg a helybéli becsapott emberek megtakarításából telhetett olyan luxuskiadások tervezgetésére, mint az ebesi focicsapat szurkolóinak repülőgépes utaztatása egy körmendi meccsre.