Annyit nőtt a GDP, amennyit a kormány várt

2015.05.13. 11:08

3,4 százalékkal nőtt Magyarország GDP-je 2015 első negyedévében 2014 első negyedévéhez képest. Varga Mihály szerint épp ekkora növekedésre számítottak, éves szinten 3 százalék fölött lehet az adat. Elemzők szerint már látszik a lassulás és vannak kockázatok, de az éves növekedést 3 százalék köré várják.

Magyarország GDP-je 3,4 százalékkal nőtt 2015 első negyedévében 2014 elejéhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése szerint. Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva a növekedés 3,1 százalék, az előző negyedévhez képest pedig 0,6 százalék. A KSH szerint a növekedést alapvetően az ipar teljesítményének bővülése okozta.

Created with Highcharts 4.0.4 % A GDP volumenváltozása (az előző év azonos negyedévéhez képest) Kiigazítás nélkül, nyers Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva I. 2011 II. III. IV. I. 2012 II. III. IV. I. 2013 II. III. IV. I. 2014 II. III. IV. I. 2015 0 5 -5 -2,5 2,5
II., 2014
Kiigazítás nélkül, nyers: 4,1%
Szezonálisan és naptárhatással kiigazítva: 3,9%

Amennyit vártak 

3,4 százalékos növekedése egybeesik azzal a várakozással, amit a nemzetgazdasági tárca megfogalmazott, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán. A növekedés abból fakadhat, hogy az első negyedévben az export továbbra is jól teljesített, a külkereskedelmi mérleg 500 millió euróval jobb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A mezőgazdaság, az építőipar és az ipar teljesítménye szintén várakozáson felüli volt, és a turizmus is több mint 10 százalékos növekedést ért el az első negyedévben.

A nemzetgazdasági tárca ekkora növekedést vártFotó: Bielik István - Origo

Nő a belső kereslet

A kiskereskedelmi forgalom is rendkívül kedvezően változott, csaknem 7 százalékkal nőtt az első negyedévben, ami azt jelenti, hogy a reáljövedelmek növekedése nemcsak a megtakarításban, hanem a fogyasztásban is visszaköszön, véli Varga Mihály. A feldolgozóipari export növekedése mellett egyre komolyabb tényező a lakossági kereslet, a belső fogyasztás növekedése. Ez mindenképpen jó jel, hiszen nem termel minden vállalkozás exportra, mondta.

Varga Mihály szerint ezek alapján lehet azt mondani, hogy a magyar gazdaság ebben az évben valószínűleg meghaladja a 3 százalékos gazdasági növekedést.

Marad a növekedés

A várakozásokhoz közeli mértékben (Takarékbank: 3,5 százalék, Bloomberg konszenzus: 3,3 százalék, Reuters konszenzus: 3,1 százalék) nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben, kommentálta a GDP-adatot Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

A következő negyedévekben hasonló ütemű növekedésre lehet számítani, véli a szakértő, mivel a devizahitelek elszámolásának, az MNB növekedési hitel programjának kiterjesztése, valamint a várhatóan élénkülő európai gazdaság pozitív hatásai tarthatják lendületben a gazdaságot. Ezért a teljes éves növekedés is megközelítheti az első negyedéves teljesítményt, ami 3,3 százalékos lehet a várakozása szerint.

Románia jobban teljesít

A régióban pozitív meglepetést okozott a román GDP növekedése, emlékeztet Suppan Gergely: éves szinten 4,3 százalékkal bővült a várt 2,6 százalék helyett, ami lényeges gyorsulást jelent az előző negyedévi 2,7 százalék után, míg a szlovák gazdasági növekedés 2,4 százalékról 3,1 százalékra gyorsult.

Németországtól függ

A kiigazítás nélküli adat egyelőre nem tükrözi a gazdaság lassulását. Azonban, ha a szezonális hatásoktól megtisztított értéket vizsgáljuk, akkor látjuk, hogy míg 2014 utolsó negyedévében 3,3 százalékkal bővült a magyar GDP, addig ez a mutató már csak 3,1 százalékos növekedést jelzett idén, figyelmeztet Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzői.

Nagy kérdés – amelyre választ a részletes adatok közzétételekor kapunk –, hogy mennyiben járult hozzá a növekedéshez a külkereskedelem, írják az elemzők. Szerintük némi aggodalomra ad okot, hogy a legfőbb külkereskedelmi partnerünk, Németország ma reggel közzétett GDP növekedési üteme elmaradt a várakozásoktól.

Várakozásaik szerint folytatódhat a magyar gazdaság növekedése az elkövetkezendő negyedévekben is, azonban lassuló ütemben. Az idei év egészére egyelőre 2,5 százalékos növekedést várnak.

Visszaestek a beruházások

A beruházások bővülése a múlt év utolsó negyedében nagyon visszaesett, így az idén visszafogottan járulhatnak hozzá a bővüléshez, véli Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Az idei év fő kérdése, hogy az ipar és a szolgáltatások közül melyik hajtja majd jobban a gazdaságot. A jelenlegi kilátások szerint az éves növekedés 3 százalék körül lehet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK