Vágólapra másolva!
Az 1 százalékos felajánlásokból származó keretnek csak a feléről rendelkeztek tavaly az adózók. A fennmaradó összeg a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, amihez már csak pályázat útján juthatnak hozzá a civil szervezetek. Május 20-ig lehet módosítani az arányokon.
Vágólapra másolva!

A NAV tavalyi összesítése szerint az adózók mindössze 52,2 százalékát ajánlották fel annak az elvi keretnek, ami a személyi jövedelemadó 1+1 százalékából rendelkezésre állt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 11 milliárd forint felhasználásáról dönthetett az állam a civil szervezetek vagy egyházak helyett.

Állatvédőknek is sokat segít a felajánlás Forrás: MTI/Varga György

Az adóhatóság nyilvánosságra hozott adatai szerint három éve 17,19 milliárdon, két éve 15,9 milliárdon, míg 2014-ben már csak 12, 45 milliárdon osztozhattak azok a szervezetek, amelyek kedvezményezettjei lehetnek 1+1 százalékos felajánlásoknak. A csökkenés óriási, akár 20 százalékos bevételkiesést is jelenthet a civil szervezeteknek – írja a tetalap.hu.

Pénzek ragadhatnak benn

A bennragadó összeg az idei évtől a Nemzeti Együttműködési Alapba kerül, amelyből pályázatokon keresztül igényelhetnek támogatást a civil szervezetek – elvileg olyanok is, akik nem tudnak részesülni az 1 százalékos felajánlásokból. „Ez a gyakorlatban akár azt is jelentheti, hogy a civil szervezetek rendkívül széles köre kaphat támogatást az adóforintokból, ugyanakkor az a legtisztább, ha mindenki rendelkezik a számára fontos célokról még a bevallás leadása előtt” – mondta Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatója.

A Hospice Alapítványnál az egy nyilatkozatra jutó átlagos felajánlás összege 2014-ben 3726 forint volt Forrás: Zanathy Ildikó

3 perc munka

Az 1 százalékos rendelkező nyilatkozatok kitöltése csak 3 percet vesz igénybe, ehhez képest nagy segítséget jelent a civil szervezeteknek. „Az egy nyilatkozatra jutó átlagos felajánlás összege 2014-ben 3726 forint volt, az orvosaink és a szakápolóink ebből a pénzből fél órán át tudnak egy beteggel foglalkozni” – mondta a Hospice Alapítvány vezetője.