4 millió magyart érint az adóváltozás

Budapest, 2014. december 15.
Képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. december 15-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Elfogadták a költségvetést
Vágólapra másolva!
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta Tállai András az NGM államtitkára. A 2016-ra szóló intézkedések igazodnak az elmúlt öt év adóügyi lépéseihez: tízmilliárdok maradhatnak a családoknál, olcsóbbá válhatnak a hétköznapok, és újabb lendületet kaphat a gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ma nyújtja be a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A büdzséhez kapcsolódik a 2016-os adócsomag is. Az adóváltozásokról még a nyári szünet előtt szavazhat az Országgyűlés – mondta a Napi Gazdaságnak a nemzetgazdasági tárca államtitkára.

Soha nem volt ilyen korán büdzsé

A szokásosnál korábbi időpont Tállai András szerint minden érintett számára kedvező: a közteherviselés rendszerének változásairól jó előre tudomást szerezhet a lakosság és a vállalkozói szféra.

Ma benyújtják a 2016-os költségvetést Forrás: MTI/Mohai Balázs

A személyi jövedelemadó szabályai több ponton is megváltoznak. Ezek közül a legfontosabb, hogy egy százalékkal, 16-ról 15 százalékra csökken az szja kulcsa. Az intézkedés 120 milliárd forinttal enyhíti a magánszemélyek terhét, a lépés mind a négymillió adófizetőt érinti majd – mondta Tállai András. A kabinet a ciklus végéig tíz százalék alá akarja csökkenteni a személyi jövedelemadó.

2016-ban a kétgyermekes családoknál a jelenlegi gyermekenként havi tízezer forintos adókedvezményt még 2500 forinttal megfejeli a kormány.

A lépés 15 milliárdot hagy a kétgyermekes szülőknél.

A kedvezmény emelése a későbbiekben is folytatódik, s a mostani húszezer forint 2019-re negyvenezerre emelkedik.

Sertés után baromfi

Csökkentik a sertéshús áfáját is, a most 27 százalékos adó, 5 százalékos lesz. Tállai András hozzátette, amennyiben a sertésáfa csökkentése sikeres lesz, akkor következő lépésként mérsékelhetik a baromfi forgalmi adóját is.

A csirkehús áfáját is csökkenthetik Forrás: Táfelspicc

308 forintos euróval számolnak

A büdzsében 308 forintos euróárfolyammal számoltak 2016-ra, rendkívüli kormányzati intézkedésekre pedig 100 milliárd forint áll rendelkezésre, és lesz országvédelmi alap is.

Varga Mihály korábban azt mondta, az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást - tette hozzá.