Már az internet is hatással van a kamatokra

Über Taxi
--FILE--A Chinese mobile phone user looks at a logo of taxi-hailing app Uber on his smartphone in Shaoyang city, central China's Hunan province, 19 March 2015. An early investor in Chinese carpooling app Dida Pinche said he has held talks with US ride-hailing app Uber Technologies Inc to help grow Dida in a market 99 percent controlled by Didi Dache and Kuaidi Dache. Andy Zhang, chief financial officer of Dida investor Bitauto Holdings Ltd, told Reuters late last week that he met with Uber Chief Executive Officer Travis Kalanick in Beijing to discuss possible investment or tie-ups. A spokeswoman for Uber declined to comment on the matter. Investing in Dida could give Uber a second avenue into a rapidly growing Chinese market for mobile ride-hailing services. A tie-up would also help it dent the near monopoly of Didi and Kuaidi, which last month announced a $6 billion merger. Ridesharing apps have had a troubled start to life, with regulators in Beijing and other cities across the world banning apps that earn revenue from drivers who do not hold commercial licences. That has not stopped them attracting huge investment from Internet giants such as Tencent Holdings Ltd and Alibaba Group Holding Ltd. Dida does not collect revenue - unlike Didi, Kuaidi and Uber - though it aims to monetise its app eventually. At present, it matches drivers and passengers who contribute toward fuel and parking, for instance, making costs roughly half that of a taxi. Dida CEO George Song declined to comment on talks with potential partners, but said Dida is seeking a third round of investment. It raised $10 million in its first round and earlier this year closed a second, led by car sales platform Bitauto.
Vágólapra másolva!
Egyáltalán nem kell aggódni az amerikai jegybank kamatemelése miatt, hisz nyomát sem látni inflációs nyomásnak, köszönhetően az internetnek, állítja a híres befektető, Mark Mobius. 
Vágólapra másolva!

Nem kell aggódni a kamatemelés miatt

"A jegybankok egyáltalán nem végezték el házi feladatukat, ami az inflációt felpörgetését illeti, így mi értelme lenne kamatot emelni?"- állapította meg Mark Mobius, a Franklin Templeton alapkezelője a Marketwatch írása szerint. A Morningstar által Londonban megrendezett keddi befektetési konferencián azt a jelenséget boncolgatta a szakértő, hogy miért is olyan alacsony az infláció.

Mark Mobius, a Franklin Templeton híres alapkezelője a Morningstar által rendezett londoni konferencián (2015. május 12.) Forrás: Sara Sjolin / MarketWatch

Véleménye szerint az internet elterjedésének és a kommunikációs csatornák kibővülésének megértése visz közelebb minket a kérdés megértéséhez.

Már megint az Uber-jelenség

Mobius szerint elég, ha megnézzük, milyen változásokat hozott az Uber megjelenése a közlekedésben és a taxis iparágban. Az Egyesült Államokban például 17 százalékkal estek vissza a tarifák a 2013 tavaszi csúcsokhoz képest. De hasonló tendenciákat indított el az Amazon térnyerése is. Az online kereskedelem egyszerűen kordában tartja az árakat, óriási árversenyt generálva. Ha pedig nincs inflációs nyomás a rendszerben, akkor nincs miért kamatot emelni.

Uber-jelenség

Az Uber nem egy hagyományos taxitársaság, hiszen saját autókkal (taxikkal) sem rendelkezik. Sokkal inkább egy közvetítő, aki egyrészt a regisztrált sofőröket (Uber driver), másrészt pedig az alkalmazást használó felhasználókat is folyamatosan nyomon követi, illetve elemzi, ezek segítségével pedig a preferenciáknak megfelelő utazást biztosít (akár hely, akár költség szempontjából). Az ár előnyösebb a szokásosnál, a fizetés központi elszámolással történik, nem az autóban.

Ugyanígy érdemes megnézni a Center for Economics and Business Research által közzétett brit online inflációs mutató alakulását is, mely három egymást követő negyedévben is visszaesést mutat, többek közt a brit internetszolgáltatók csökkenő árainak is köszönhetően.

"Úgy tűnik, a jegybankárok nincsenek tisztában ezzel a jelenséggel"

- állítja Mobius, aki szerint a jegybankárok alulbecsülik ezen folyamatokat, így a kamatemelés valószínűsége sem oly nagy.

Mi a helyzet a fejlődő piacokkal?

A fenti folyamatoknak köszönhetően a Franklin Templeton alapkezelője egyáltalán nem aggódik a fejlődő részvénypiacok miatt, hisz ha nem indul be az amerikai jegybank részéről a monetáris kondíciók szigorítása, akkor ezen piacok továbbra is jól teljesíthetnek. Mondjuk érdemes hozzátenni, hogy Mark Mobius mindig is nagyon optimista volt ezen régiókkal kapcsolatban, és most is azt mondja, hogy bőven van még tér az árfolyamemelkedésre.

Ennek megfelelően kicsit haza is beszélt, mivel elmondása szerint az elmúlt 11 évben csak négyszer fordult elő, hogy a fejlődő piacok alulteljesítőek lettek volna, ráadásul idén nagyon jó évük van, és az emberek is egyre optimistábbak.