A kanadai Hamilton Galéria először tízmillió dollárt kért a Krisztus Pilátus előtt című festményért. Sokat tudtak alkudni az árból. A Munkácsy-trilógia most éppen teljes, de egy svájci milliárdos szemet vetett a Golgotára.

Kedden visszahozták a Déri Múzeumba Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festményét. A képet tavaly nyáron vitték el a debreceni múzeumból a tulajdonos kanadai Hamilton Galériába, mert lejárt a festmény bérleti szerződése – írja a dehir.hu.

A kormány megteremtette a jogi lehetőséget arra, hogy az állam megvegye a Munkácsy-képet, a Hamilton Galéria igazgatótanácsa februárban járult hozzá a kép eladásához.

A Krisztus Pilátus előtt című festmény kedden került vissza a Déri MúzeumbaForrás: MTI/Balázs Attila

Fél áron megkaptuk

A vételár eddig titkos volt. Szerdán Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy sajtóbeszélgetésen elmondta, a magyar állam 5,7 millió dollárért (mai árfolyamon 1 milliárd 550 millió forintért) vásárolta meg a Hamilton Galériától, így jelentősen sikerült lealkudni az eladó által kért 10 millió dolláros összeget. Az árról szóló információ a galéria honlapján is megjelent.

Az Ecce Homo Debrecen tulajdona, a Krisztus Pilátus előtt című képet most a magyar állam vásárolta meg, a Golgota pedig Pákh Imre üzletemberé.

Pákh Imre korábban úgy nyilatkozott, hogy a három nagyméretű festménynek együtt kell maradnia a Déri Múzeumban, amely egyfajta zarándokhely lett. A műgyűjtő a Krisztus Pilátus előtt című kép hazaérkezése után azt mondta, meggyőződése szerint egy hónapon belül lezáródhatnak a tárgyalások a Golgotáról, és végleg együtt maradhat a Munkácsy-trilógia Debrecenben.

Most még egyben van a Munkácsy-trilógiaForrás: MTI/Balázs Attila

Azért Pákh Imrével is valószínűleg alkudozni kell, mert úgy tudni, nemrégiben 10 millió dollárt kínált a Golgotáért egy Svájcban élő orosz milliárdos, Vaszilij Anyiszimov.