Állandóan változó széljárás a tőzsdéken

szélkakas irány változás tőzsde
Vágólapra másolva!
A hét utolsó napja jó hangulatban indult, az európai börzék folytatták a csütörtöki emelkedéstet, többek közt Dragi nyugtató szavainak is köszönhetően, hogy elkötelezettek az eszközvásárlási program mellett. De délutánra jelentősen elromlott a befektetői kedv. A magyar tőzsde viszont egész nap jól tartotta magát egész nap, szembe menve az európai irányokkal. 
Vágólapra másolva!

A gyenge amerikai adat megint hatott (17:30)

A délután közzétett michigani körzet előzetes májusi fogyasztói hangulatindexe héthavi mélypontra esett vissza, ami újra felélesztette a romló amerikai GDP-kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat. Ráadásul az áprilisi ipari termelési adat is jelentősen elmaradt a piac által várttól, ami szintén rátesz egy lapáttal a tengerentúli gazdaság lassulásával kapcsolatos nézetekre.

Mindezek hatására az EURUSD árfolyam kilőtt 1,1340-ről egészen 1,1450-ig menetelve, ami elég jelentős dollárgyengülésnek felel meg. A mozgás mögött azon motivációk húzódhatnak meg, hogy egyre inkább kitolódhat a FED első kamatemelésének időpontja.

EURUSD órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Nem csak a devizapiacra, de a nemzetközi tőzsdeindexekre is hatással voltak a megjelent rossz számok, mivel szinte mindegyik börze esni kezdett. Az amerikai tőzsdeindexek is 0,2 százalékos mínuszban tartózkodnak 2 órányi kereskedés után. A WTI típusú olaj is nagyobb, 2 százalékos zuhanáson ment keresztül, de azóta újra felfelé kúszik az árfolyama, és már csak 0,6 százalékos lemorzsolódást mutat.

Nem tartott sokáig az európai öröm (17:30)

Még ha délelőtt folytatódott is a tegnap látott emelkedés, délutánra új arcát mutatta meg a piac. A DAX-index 1 százalékos mínuszban 11 440 pont környékén tartózkodik zárás környékén, azok után, hogy reggel még 11 630-os szinteknél járt. Így továbbta is elmondható a növekvő volatilitás a német tőzsdeindexről. Az autógyártók részvényei is 2 százalékos esésben vannak, de szinte minden részvény piros tartományban mozog.

DAX-index 5 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com, Investor.hu

Újra ellenállt a magyar piac (17:15)

Megint volt egy kis tartalék a hazai parketten, mint ahogy azt már többször is meg lehetett figyelni az elmúlt időszakban. A BUX-index is egész nap pozitív tartományban tudott mozogni, zárásra 0,9 százalékos pluszt tudott elkönyvelni 22 393 pontos záróérték mellett. A legjobb teljesítményt a MOL részvények tudták felmutatni 1,6 százalékos emelkedéssel, de a ma gyorsjelentő OTP is 0,7 százalékkal tudott a csütörtöki záróértéke felett zárni 5 960 forinton. A Richter 0,7, míg a Magyar Telekom árfolyama pedig 0,5 százalékos pluszt tudott összeszedni nap végére.

Hasít a MOL (12:30)

A csütörtöki gyengébb szereplés után már 1 százalékos emelkedés mellett várja az ebédet a BUX-index. Pár napi korrekció után ma a MOL a legerősebb láncszem a magyar blue chip részvények között, az olajpapírokkal 1,8 százalékos nyereségben 14 980 forintnál zajlik a kereskedés.

MOL órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

De a ma gyorsjelentő OTP is igyekszik kivenni a részét az emelkedésből, a bankrészvények 1 százalékos felfelé mozgásban újra a 6 ezer forintos szintet próbálják meg áttörni. Az OTP a várakozásokkal ellentétben profittal zárta az előző negyedévet, raádásul a menedzsment is bizakodó kilátásokat fogalmazott meg. Az orosz és ukrán leány viszont még mindig szenved, a két leánybank 22 milliárd forintos veszteséget hozott össze jelentősen romló hitelportfólió mellett. Ezen országokban még feszesebb költségkontrollt tervez a bank.

OTP órás bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A Magyar Telekom részvényekkel a tegnapi záróárfolyamon (419 forint), a Richterrel pedig 4 380 forintos jegyzések mellett 0,6 százalékos pluszban zajlik a kereskedés.

Kitart az európai lendület (12:26)

Fontos momentum a nyugat-európai börzék teljesítményével kapcsolatban, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke egy tegnapi meghallgatáson jelezte, hogy nem állítják le idő előtt a kötvényvásárlási programot. Mindezzel azokra az elképzelésekre reagált, amelyek szerint a magasabb olajárak miatt gyorsabban növekszik majd az infláció Európában, emiatt az EKB esetleg a 2016. szeptemberi időpont előtt leállítaná a havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját.

A DAX-index a több mint 2 százalékos menetelés után ma szerényebb teljesítményt nyújt, jelenleg 11 600 pontnál zajlik a kereskedés 0,3 százalékos pluszban. A francia és a brit tőzsdeindex egyaránt 0,6-0,7 százalékos emelkedéssel várja a délutáni etapot.

Biztató képet fest a DAX

A DAX-index továbbra is jó képet fest, hisz az április közepi történelmi csúcstól nézve a mozgás inkább korrekciónak tűnik egy csökkenő csatornában, ráadásul a tavaly októbertől húzható emelkedő trendvonal is támogatást adhat az árfolyamnak. Így ha az árfolyamnak sikerülne 11 750-11 800 pont fölé kerülnie, akkor új történelmi csúcsok is célkeresztbe kerülhetnének 12 400 pont fölött. Lefelé a 11 000-11 200 közötti zóna erős támasz lehet.

DAX-index napos bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu