Ki lehet a következő felvásárlási célpont?

2015.05.15. 14:50

Ahogy arról már több esetben is írtunk, a szlovák állam lefújta a Slovak Telekom tőzsdei kibocsátás útján tervezett privatizációját, mivel menet közben jobb ajánlatot kaptak az eddigi többségi tulajdonostól, a Deutsche Telekomtól. A németek vélhetően fokozódó étvággyal néznek körül az európai térképen, hol tudnák még növelni befolyásukat. A potenciális célpontokról írt a Fundman elemzője legfrissebb blogbejegyzésében. 

Múlt héten került volna sor a Slovak Telekom (ST) tőzsdei bevezetésére (IPO), amely 700-1000 millió eurós volumenével az elmúlt 4 év egyik legnagyobb kelet-európai tőzsdei kibocsátása lett volna. Azonban az utolsó percben mégis meghiúsult a terv, mert a szlovák állam 49 százalékos részesedéséért egy stratégiai befektető magasabb árat kínált. A tőzsdei befektetők többnyire a sáv alján (750 millió euró) jegyezték volna le a papírokat, mert annak ellenére, hogy az operáció ígéretes és rengeteg pénz van a cégben (a vállalat értékének harmada), az osztalékfizetés mértéke korlátozott, amely nem túl befektetőbarát hozzáállás és csökkenti a befektetők lelkesedését. A meg nem nevezett stratégiai befektető, akiről azóta már kiderült, hogy a Deutsche Telekom (DT), 900 millió eurót kínált az ST-ért.

Miért lett ennyire aktív a Deutsche Telekom?

Igazából nem nagy meglepetés, hogy végül a DT kebelezi be a szlovák távközlési vállalatot, mert a cseh mobilszolgáltató tavalyi felvásárlása után ez abszolút beleillett az európai integrációs terveibe, mely szerint 2018-ra Európa vezető telekom szolgáltatójává szeretne válni, emeli ki az egyik fő motivációs pontot a Fundman elemzője. Ezt pedig úgy tudja elérni, ha felvásárolja a leányvállalataiban lévő kisebbségi részesedéseket, hogy az európai országokon belül összevonhasson bizonyos funkciókat, így használva ki a szinergiákat és optimalizálva a költségeket és akár az osztalékfizetést is. Érdekes kérdés tehát, hogy vajon melyik leány lehet a következő célpont a sorban?

A Magyar Telekom is ott lehet a listánForrás: http://ihungary.hu/2012/10/13/magyartelekomkiszolgalas/

 

Lehetséges célpontok?

Magyar Telekom

A Magyar Telekommal (MT) kapcsolatban időről-időre felröppennek az árfolyamerősítő pletykák, miszerint közel a felvásárlás ideje. Emellett szólna, hogy mutatószámosan nem drága a Magyar Telekom és jövőre - 2 év kihagyás után - újra elkezd majd osztalékot fizetni.

Másrészt a kormánnyal való stratégiai együttműködésnek köszönhetően úgy tűnik, hogy javulhat a szabályozói környezet és benne van a pakliban, hogy csökken majd a Magyar Telekom adóterhelése.

Ha tényleg akvirálni szeretne a DT a kelet-európai régióban, akkor első körben racionálisabb választás lehetne számára a horvátországi terjeszkedés

- írja legújabb blogbejegyzésében Fundman.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hrvatski Telekom

Az akvizíció értékében nem lenne túl nagy különbség, mert a Magyar Telekom részesedés megvásárlása 630 millió euróba kerülne a 454 forintos egy részvényre jutó saját tőke alapján, a Hrvatski Telekomért (HT) pedig kb. 800-850 millió eurót kellene fizetniük, ami a mostani szlovák felvásárlással hasonló nagyságrend.

A horvátok mellett szól, hogy mutatószámosan az MT-nél is olcsóbb, 3,4-es előretekintő EV/EBITDA-n forog (a Magyar Telekom 5,2-sen) és a magasabb profitabilitásnak köszönhetően jobb megtérülést biztosít. Igazából azt leszámítva, hogy csak minimális az állami befolyás a cégben, a HT eléggé hasonlít a Slovak Telekomra. Hasonlóan magas, 38-40 százalékos marzsokkal működik (MT 34-35 százalék, ha nem számolunk a különadókkal, amelyek 29 százalékra csökkentik az EBITDA marzsot), ami ha a jövőben nem is tartható fenn a 40 százalékos szinten, még mindig magasabb lesz, mint a versenytársak által elért marzs.

Fundman szerint az érdemi különbséget az jelenti a Magyar Telekomhoz képest, hogy

rengeteg készpénz van a Hrvatski Telekomban.

Gyakorlatilag a jelenlegi részvényárfolyam 30 százaléka készpénz, míg a Magyar Telekom rendesen el van adósodva, amit gyakorlatilag a Deutsche Telekom finanszíroz.

A HT abban is hasonlít a szlovák történetre, hogy az operáció által megtermelt pénzt itt is egyre csak gyűjtögetik és alacsony kamatozású eszközbe fektetik, ahelyett, hogy azt nagyobb részben kiosztanák a részvényeseknek. Persze voltak pletykák, miszerint a szomszédos Szlovén Telekomban való részesedés szerzésre szeretné a Deutsche Telekom elkölteni a Hrvatski Telekom pénzét, de a legutóbbi értesülések szerint más befektető lesz a szlovén pakk vásárlója.

Hogyan tovább?

A Slovak Telekom felvásárlásának bejelentésekor a Deutsche Telekom megerősítette, hogy folytatni szeretné az akvizíciós stratégiáját, holott az eladósodottsága már most is elég magas, de a jelenlegi hozamkörnyezetben viszonylag kedvező szinteken tudnak finanszírozást szerezni egy újabb felvásárláshoz. Ha pedig így lesz, akkor Fundman szerint a Hrvatski Telekom felvásárlása elsőbbséget fog élvezni a Magyar Telekoméval szemben, mert olcsóbb, jobb a jövedelmezősége és hitel helyett készpénzzel van tele a cég.

Az Investor.hu-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.