Nem elég rugalmas a családsegítő rendszer, sok család kényszerpályán halad - nyilatkozta az M1-nek a Nagycsaládosok Országos Egyesületének munkatársa.

Borsos-Szabó Ágnes, az egyesület tagja a pénteki nemzetközi családnap alkalmából nyilatkozott a köztévének. Mint mondta, szerinte az lenne a legjobb, ha a szülők elhatározása, választása lenne, hogy hány gyermeket vállalnak, nem pedig külső tényezők határoznák ezt meg.

Több támogatást várnak

Szerinte a jelenlegi rendszer nem segíti eléggé például, hogy egy főállású anya később újra munkát tudjon vállalni. "A sok jó intézkedés ellenére azonban a rendszer még nem elég rugalmas ahhoz, hogy "minden család megtalálja a saját útját" - mondta. Kifogásolta azt is, hogy a több gyermeket vállaló családok nem kapnak több támogatást.

Az önkormányzatokon is múlik

Hozzátette: az önkormányzatok is sokat tehetnek a családokért. Az egyesület által minden évben a népesedés világnapján, július 11-én osztja ki a családbarát önkormányzat-díjat. Odaítélésekor figyelembe veszik a játszóterek állapotát, azt, hogy van-e bölcsőde a településen, és azt is, hogy vannak-e kifejezetten a családokat segítő szociális intézkedések.

Borsos-Szabó Ágnes szerint ugyanakkor az, hogy mennyire családbarát egy ország, inkább a közgondolkodáson, a családokhoz, gyermekekhez viszonyuláson múlik. "Jó lenne, ha a mindennapokban az emberek hozzáállása tükrözné a család jelentőségét, hiszen egy jó család olyan erőforrás, amelyből egész életünkben építkezhetünk" - mondta.