PM: hozzák nyilvánosságra, mennyibe került a sámándobos pavilon

Vágólapra másolva!
A Párbeszéd Magyarországért levélben kért részletes elszámolást a milánói világkiállítás magyar költségeiről Szőcs Géza kormánybiztostól.
Vágólapra másolva!

Barabás Richárd, a PM politikusa az MTI-nek jelentette be, hogy közérdekű adatigénylést indít a milánói világkiállítás magyar költségeiről nyilatkozva. Barabás elmondta, a kormánybiztostól emellett arra is választ várnak, hogy a magyar pavilon miért nem reagál az EXPO 2015 témájára, vagyis a fenntartarható élelmiszertermelés kérdéskörére.

Az ellenzéki politikus "világbotránynak" nevezte a magyar pavilont, amely szerinte egy "teljesen értelmezhetetlen vacak". Ebben a formájában ugyanakkor nagyon is jól képviseli a magyar kormányt, amely egyszerre dilettáns és korrupt - fogalmazott Barabás Richárd.

Elhatárolódtak a tevezők

A milánói világkiállításra elkészült "sámándobos" magyar pavilon már megépülése előtt nagy vihart kavart. A pavilon megépítésére pályázatot írtak ki, ahol a szakmai zsűri egy másik tervet, a Malom nevű koncepciót díjazta, azonban politilkai döntésre egy másik tervet valósítottak meg. Ráadásul, mint kiderült, ezen a koncepción is változtattak: olyannyira, hogy a tervezők el is határolódtak a később megépített pavilontól. "Kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a pavilon megvalósuló, végső változatától elhatárolódunk, annak építészeti - műszaki színvonaláért, működőképességéért, a terem hangzásáért felelősséget nem vállalunk" - írták.

Az elkészült pavilon végül ezektől a tervektől is eltért, sámándob helyett inkább egy dinamóra hasonlít, a tetejére pedig a tervezett tetőkert helyett csak néhány ládába ültetett fa került.