Visszalépett az elnökválasztási versenyből Chuka Umunna

Vágólapra másolva!
Pár napig volt csak versenyben Chuka Ummuna a brit Munkáspárt elnöki székéért, pénteken bejelentette visszalépését, mint mondta, nem bírta a rá nehezedő nyomást, és tartott tőle, hogy a túlzott médiafigyelem rosszul érinti családját és barátait.
Vágólapra másolva!

Szerdán az Origo is beszámolt róla, hogy elindult a brit Munkáspárt elnöki székéért Chuka Ummuna, a párt korábbi üzleti árnyékminisztere. A 36 éves londoni képviselőt a brit sajtóban Obamához hasonlították, és a legesélyesebbnek tartották a választási vereség miatt lemondott Ed Miliband székére.

Nem bírt a nyomást

Pénteken a brit sajtónak már úgy nyilatkozott, hogy még a választási kampány előtt döntött arról, hogy elindul a párt elnöki székéért, ha a Munkáspárt nem nyeri meg a választást. "Nagyon reméltem, hogy a Munkáspárt nyer, és hogy nem kell ezt az ígéretet betartanom. A választás előtt még azt hittem, értem, mekkora nyomással és figyelemmel jár az elnökválasztási veryeny" - mondta.

Esélyesnek tartották Chuka Ummunát, de nem sokáig marad versenyben Forrás: Jeff Overs/Bbc

Ummuna úgy nyilatkozott, lehet, hogy túl korai volt az indulása, emellett az elmúlt pár napban "valós oka volt arra, hogy aggódjon amiatt, hogyan érinti a verseny a szeretteit." Cáfolta ugyanakkor, hogy valamilyen konkrét, a sajtóban megjelent kritika miatt döntött volna a visszalépés mellett. Azt is elmondta, hogy folytatja tevékenységét a Munkáspárt árnyékkabinetjében.

Pofon Tony Blairnek

Ummuna visszalépése a Munkáspárt jobbszárnya számára jelent vereséget. A párt több tagja, köztük Tony Blair volt miniszterelnök is kritizálta Ed Milibandet, aki szerintük túlságosan radikális baloldali gazdasági programot hirdetett meg - ennek tulajdonították a választási vereséget is. Tony Blair egy alkalommal arról beszélt Chuka Ummunát politikai örökösének tartja, aki feltámaszthatja az úgynevezett New Labour (Új Munkáspárt) politikáját. A New Labourt Blair a '90-es években hirdette meg, fontos eleme volt, hogy a Munkáspárt a szabad piacra épülő gazdasági programot hirdetett, ezzel nyitott a középosztály és a céges világ felé.

Balos jelölt a favorit

A Munkáspárt elnöki székéért jelenleg Liz Kendall nyugdíjügyi árnyékminiszter versenyez a belügyes árnyéktárcát vivő Yvette Cooperrel, Mary Cooperrel, a nemzetközi fejlesztési árnyéktárca tulajdonosával, valamint Andy Burnham egészségügyi árnyékminiszterrel.

Andy Burnhamet tartják a legesélyesebbnek Forrás: atlanticsentinel.com

A mostani jelöltek közül a brit sajtó Burnhamet tartja a legesélyesebbnek. A 45 éves manchesteri
képviselő Milibandhez hasonlóan a párt balszárnyához sorolható, az idei kampány során is aktív volt, az ő nevéhez fűződik Miliband egészségügyi programjának megalkotása. A Daily Mail szerintBurnham elsősorban a Munkáspárral szövetséges szakszervezetek támogatására számíthat majd a pártelnök-választáson.