A nyíregyházi vízgazdálkodási társulat is vásárolt értékpapírokat

2015.05.18. 18:26

 A Nyíregyháza Városi Csatornamű Építő Vízgazdálkodási Társulat is a brókerbotrány károsultjai között van, miután közel 300 millió forint értékű Quaestor- és Hungária-értékpapírokat vásárolt a tagjaitól beszedett érdekeltségi hozzájárulásokból - közölte a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely önkormányzatának sajtószóvivője.

Rendes Sándor a közleményében ismertette: Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester vizsgálóbizottságot állított fel a kialakult helyzet tisztázására és a város részéről várható intézkedések előkészítésére.

Sor a Quaestor előttFotó: Polyák Attila - Origo

A szóvivő megjegyezte, hogy a társulat intéző bizottságának elnöke, Mikó Dániel a szennyvízprogramban érintett lakosok érdekeltségi hozzájárulásával önálló jogi személyként gazdálkodott, és az információk szerint saját hatáskörében eljárva összesen 293 millió forintot fektetett Quaestor és Hungária értékpapírokba.

Lehívták volna, de nem volt mit

Erre akkor derült fény, amikor az önkormányzat kezdeményezte a tagok befizetésének soron következő lehívását, de a társulat azt nem teljesítette, illetve csak kis részben tudott kötelezettségének eleget tenni - tette hozzá.

A polgármester által felállított vizsgálóbizottság május 26-ig készíti el jelentését, és arra építve a május 28-ai közgyűlésen intézkedési tervet készít az önkormányzat a kármentésre. A bizottság feladata lesz a felelősség tisztázása is.

Jó gazda, rossz befektetéssel

Mikó Dániel azt mondta: a társulat pénzügyi vezetőjével közösen

a "jó gazda gondosságával" döntöttek
a nagyobb kamatokat fizető Quaestor- és Hungária-értékpapírok vásárlásáról, hiszen más bankoknál a pénzre csak alig valamivel több mint egy százalékot kaptak volna. Hozzáfűzte, hogy a két pénzintézet korábban rendben teljesítette a szerződésben vállalt kamatkifizetéseket.

Hangsúlyozta továbbá: a befektetéssel azt az összeget igyekeztek előteremteni, amelyet az önkormányzatnak saját forrásként kellett a szennyvízberuházásnál kötelezően kifizetnie, a haszon tehát nem a társulatot gazdagította volna. A társulati vezető megemlítette, hogy a két pénzügyi szervezet felszámolójánál időben bejelentették kárigényüket a 293 milliós összegre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK