Szétkaphatja a kormány az egyik budapesti egyetemet

2015.05.19. 15:22

Más intézmények közt oszthatja szét a kormány a Corvinus kertészettudományi, élelmiszer-tudományi, tájépítészeti karait. A Budai Campust, ami ezeknek jelenleg otthont ad, eladnák. Az egyetem vezetése május 20-án jelentheti be az átszervezést a dolgozóknak.

A Budapest Corvinus Egyetem (BCE) szétdarabolására készül a kormány, értesült a Vs.hu. Május 20-án dolgozói állománygyűlés lesz a BCE Villányi úti épületének dísztermében, az egyetem vezetése itt jelentheti be az átalakítást.

Más intézményekhez kerül

A BCE Budai Campusát szüntetheti meg a kormány, az alábbi forgatókönyv szerint:

  • A kertészettudományi kar: Gödöllőre kerül a Szent István Egyetemre.
  • A tájépítészeti kar osztódik: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és/vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadja be.
  • Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözik.

A kiköltözés után a Villányi úti ingatlanegyüttest a hozzá tartozó 7,3 hektáros arborétummal együtt értékesítheti az állam. A lap meg nem erősített információi szerint a bevételből a kormány a Budai Vár rekonstrukcióját akarja finanszírozni (pontosabban az önrészét, mert uniós támogatást szeretnének igénybe venni hozzá).

A BCE Budai Campusát ürítené ki a kormányForrás: MTI/Beliczay László

A kormány nem cáfolta

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az átszervezés tényét nem erősítette meg, de nem is cáfolta: "A magyar felsőoktatás strukturális átalakításának szükségességéről és lehetséges irányairól a széles körben egyeztetett és a kormány által elfogadott Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégia tartalmaz részletes információkat. Az egyes intézmények és karok átalakítására vonatkozó javaslat egyeztetése még nem kezdődött el az érintett intézményekkel és azok gazdasági és társadalmi környezetével, ezért az Önök által feltett kérdésekre a későbbiekben tudunk válaszolni. A minisztérium az érintett intézményekkel való egyeztetés megkezdése után az átalakítás irányairól részletes tájékoztatást fog adni."

A tárca által hivatkozott Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentumban van szó az intézményrendszer átalakításáról, de konkrétumok nem szerepelnek benne, így a BCE-t érintő tervek sem.

Korábban is felmerült

A BCE szétdarabolása már 2014 nyarán is felmerült, akkor olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kertészeti, az élelmiszer-tudományi és a tájépítészeti kart a Szent István Egyetemhez, míg a társadalomtudományit a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez csatolnák.

Ezzel a BCE megszűnt volna önálló egyetemként létezni, ahhoz ugyanis minimum három önálló karra van szükség. A Corvinusnak hat karja van, ha a mostani terv megvalósul, akkor marad még három, a gazdálkodástudományi, a közgazdaságtudományi és a társadalomtudományi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK