Megijedt az Európai Központi Bank

2015.05.19. 11:17

Aggasztó jeleket mutat az európai kötvénypiacon tapasztalható eladási hullám - adott hangot véleményének Benoit Coeuré, az EKB igatósági tagja egy tegnapi zárt ajtók mögött tartott egyeztetésen a Reuters tudósítása szerint. Éppen ezért a tettek mezejére lép a jegybank.

Aggasztó jelek  

Az  Európai Központi Bank márciusban indította be havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját, mely 2016 szeptemberéig tartana. A várakozások és a beindult vásárlások miatt is az európai állampapírhozamok április elejére rekordmélységbe zuhantak, a német 10 éves 'bund'-ot például 5 bázisponton lehetett már megvásárolni. Az elmúlt egy hónapban viszont drámai átrendeződés ment végbe ezen a piacon, múlt héten már 70 bázispont fölött kereskedtek a német 10 éves állampapírral.

A német 10 éves állampapír hozamalakulása az elmúlt egy hónapbanForrás: Stooq.com

 

Pont ez a mozgás ijesztette meg az európai jegybankárokat. Benoit Coeuré, az EKB igatósági tagja pont a mozgások hevessége miatt aggódik.

Maga az áresés nem aggaszt, hisz az egy normális piaci korrekció. Sokkal inkább a mozgás gyorsasága, ami miatt aggódok 

- mondta Coeuré azon a bizonyos hétfői megbeszélésen a Reuters tudósítása szerint. 

Benoit Coeuré, az Európai Központi Bank igazgatóságának tagjaForrás: Jason Alden | Bloomberg | Getty Images

Ideiglenesen növekedhet a pénzpumpa

A fenti aggodalmak miatt májusban és júniusban a korábban beírgért 60 milliárd eurós kötvényvásárlások helyett akár több kötvényt is vásárolhat az EKB - jelentette be Coeuré. A jegybankár szerint csak a szezonális hatásokat akarják ezzel kiegyensúlyozni, hisz egyre inkább benne vagyunk az alacsony likviditással is jellemezhető nyári szezonban. Az EKB éppen ezért akarja jobban megtámasztania a piacot, és majd szeptemberben a többletvásárlást értékesíteni tudja majd a piaci szereplőknek, amikor is visszatér a megszokott likividitás a piacokra. Így gyakorlatilag csak átcsoportosításokról, kvázi előrehozott vásárlásokról van szó.

Az ideiglenesen bővülő pénzpumpa hatására az euró egyből reagált, hisz az EURUSD árfolyama több mint 1 százékot zuhant 1,1300-ról 1,1170 közelébe. Azóta lassú visszakúszást látni 1,12 fölé. A mozgás teljesen jól illik a múlt csütörtökön az Investor által megírt elemzésbe, mely szerint jelentősebb dollárerősödés jöhet a következő hetekben.

EURUSD 15 perces bontású árfolyamgrafikonForrás: Investing.com

 

A német 10 éves állampapír 9 bázispontos eséssel reagált a mai bejelentésekre, de a DAX-index is szinte felrobbant a hírekre, két órányi kereskedés után közel 2 százalékos pluszban 11 820 pontnál jár a kereskedés, ráadásul a napos grafikon is egyre bíztatóbb, miután a DAX kezdi maga után hagyni az elmúlt hetekben kialakult csökkenő trendcsatornát. Így akár újra képbe kerülhetnek az újabb történelmi csúcsok 12 400 pont fölött.

DAX-index napos árfolyamgrafikon és a csökkenő trendcsatornából való kitörésForrás: Investing.com, Investor.hu