Földgázt talált a Mol Pakisztánban

2015.05.19. 16:53

Nagy mennyiségű földgázt és a felszínen leválasztott folyékony szénhidrogént, úgynevezett kondenzátumot talált a Mol Pakisztánban. A cég szerint még lehetnek az országban hasonló lelőhelyek.

A Mol régóta jelen van már Pakisztánban, a TAL nevű blokk irányítójaként 70 ezer hordó kőolaj és földgáz kitermelését felügyelik. Emellett a cég foglalkozik kutatófúrásokkal is 1999 óta hat helyen tártak fel új lelőhelyeket.

Még nem tudni, mennyi

A most talált lelőhely hatására a Mol úgy becsüli, a TAL blokk 2018-ra érheti el a csúcstermelést. Jelenleg a blokk napi termelése 6100 hordó. A MOL szóvivője az Origónak azt mondta, jelenleg még nem tudni, mennyi energiahordozót rejthet a lelőhely. „A társaság szándékában áll egy átfogó lehatárolási terv előkészítése, mely további kutak fúrását foglalja magában a terület keleti és nyugati részén. Ezek után a munkálatok után lehet majd pontosabbat mondani, de ez még hosszú hónapok, évek kérdése” – mondta.

A Mol kedden közölte, hogy megállapodást írt alá a Pakistan Oil Fields Limiteddel (POL) a pakisztáni DG Khan blokk 30 százalékos, nem operátori részesedésének megvásárlásáról, amelynek lezárását követően a POL irányítása alatt lévő tulajdoni hányad 70 százalékos lesz. A Mol kérdésünkre közölte, a földgázt továbbra is rögzített áron veszik majd Pakisztánban.

Lehetnek még készletek

A MOL jelenleg Pakisztán az ország 3. legnagyobb gáztermelő vállalata. A cég szeizmikus méréseket, 2017-re pedig új kutatófúrást tervez, ezekhez azonban a pakisztáni kormány jóváhagyása is szükséges.

A MOL szerint más, általuk kutatott blokkokban (Margala, Margala-North, Ghauri, Karak) is lehetnek még eddig feltáratlan lelőhelyek. „Még ebben az évben további két új kutatófúrást mélyítünk a Tal blokkban.  És épp ma jelentettük be, miszerint megállapodást írtunk alá a Pakistan Oil Fields Limited-del (POL) a DG Khan blokk 30%-os, nem operátori részesedésének megvásárlásáról. A blokk jó gáz és kondenzátum potenciállal rendelkező kutatási terület, Pandzsáb és Beludzsisztán tartományokban” – mondta cég szóvivője.