Legalább 200 milliárd forintot érintene a kufárkodást tiltó törvény

Lázár János Lázár János Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Lázár János sajtótájékoztatója 2015 május 14.-én
Vágólapra másolva!
200 milliárd forint olyan befektetése lehet az önkormányzatoknak, amit a jövőben már csak állampapírban tarthatnak, ha a kormány valóban jogszabályban korlátozza, milyen eszközökbe fektethetik az önkormányzatok és cégeik a pénzüket. A cégeknél további százmilliárdos összeget érinthet a korlátozás.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 200 milliárd forintra rúghat az az összeg, amit az önkormányzatoknak kötelezően állampapírban, a Magyar Államkincstárnál kellene tartaniuk, ha megvalósul a kormány terve. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május 14-én jelentette be, hogy a kormány törvényben tervezi korlátozni, mibe fektethetik szabad pénzüket az önkormányzatok és az önkormányzati cégek.

A kormány így akarja „a kufárkodás lehetőségét háttérbe szorítani az állami és az önkormányzati szektorban” – mondta a tárcavezető.

Nagy része napi működésre kell

A jegybank statisztikái szerint a helyi önkormányzatok betétállománya 549,58 milliárd forintot ért el 2014 végén, írja a Világgazdaság. Viszont az adatok szerint az önkormányzati betétek majdnem 60 százaléka (több mint 327 milliárd forint) látra szóló és folyószámlabetétben volt az év végén, vagyis ennek nagy része valószínűleg olyan forrás,

ami szükséges a mindennapi működéshez.

Az ezen felüli rész túlnyomó hányada dolgozik rövid lejáratú betétekben (az év végén ez az állomány 188 milliárd forintot tett ki), a hosszú, éven túli lejáratra lekötött pénz mennyisége pedig elenyészőnek tekinthető. Mindezek alapján hozzávetőlegesen 200 milliárd forintnyi, vagy valamivel több lehet az a pénzmennyiség, amit van értelme betétből állampapírba áthelyezni a kincstárnál nyitott számlákon a lap becslése szerint.

A kormány véget vetne az önkormányzatok kufárkodásának Fotó: Polyak Attila - Origo

Százmilliárdos tétel

Ez a 200 milliárd forint csak az önkormányzatok pénze, ezen felül az önkormányzati cégeknek is vannak befektetéseik. Hogy összesen pontosan mennyi, azt csak becsülni lehet,

feltehetően százmilliárdos tételről van szó.

Az önkormányzati pénzek átirányítását egyébként a rendelkezésre álló adatok szerint a nagyobb települések számláit vezető, néhány nagybank érezné meg jobban a források kiesése miatt, hiszen a nagyobb állományokat náluk helyezik el.

Gyémántban fialtatta

A korlátozás tervét Lázár János az után jelentette be, hogy az Origo elsőként megírta, egy nógrádi település gyémántban fialtatta a megtakarítását.