Már nem sokáig utalhatja el az adótartozását

2015.05.20. 14:51

Nem csak az adóbevallás határideje van ma, de sokaknak az adóbefizetést is máig kell elintézniük. A szabályok szerint pedig a számlánkról is le kell vonnia a banknak a pénzt, nem elég az elutalást elindítani. Az éjfél előtt internetbankolók tehát biztosan késni fognak.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adózó belföldi fizetési számláját az azt vezető pénzforgalmi szolgáltató megterhelte - írta a NAV a kérdésünkre. 

Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postánForrás: MTI/Soós Lajos

Ez alapján tehát csak akkor lehet mai napinak venni egy utalást, ha a bank le is veszi az adott összeget a számlánkról. Banki zárás után pedig ez már nem történik meg napon belül. Érdemes tehát sietni az utalásokkal és még a munkából hazaindulás előtt elintézni azt.

Ha nyitva a posta, akkor még befizethetik

Fizetési számlával nem rendelkező adózó esetében pedig az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy - ha jogszabály lehetővé teszi - az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták. Minden más esetben az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adóhatóság számláján a befizetést jóváírják.