Milliárdokat fizethetnek nagybankok deviza-manipuláció miatt

valuta árfolyamok
valuta árfolyamok
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb bankjai közül ötöt találtak bűnösnek az amerikai és brit hatóságok devizapiaci manipulációs ügyben, így 5,6 milliárd dolláros bírság kifizetésére kötelezték őket. Ráadásul az öt közül négy kénytelen lesz beismerni, hogy bűncselekményt hajtott végre. 
Vágólapra másolva!

Az ügyben érintett öt nagybank (JP Morgan, Citigroup, Barclay's, Royal Bank of Scotland, UBS) szerdán megállapodást kötött az amerikai és brit hatóságokkal az évek óta húzódó devizapiaci manipulációs ügyben. A vizsgálatok során fény derült arra, hogy az érintett pénzintézetek számos esetben bizalmas információkat osztottak meg egymással, illetve összejátszottak a bankközi devizapiacon működő fixing árfolyamok kialakításában. Sőt egy erre kialakított chat szobában üzengettek egymásnak. Éppen ezért 5,6 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezik őket.

Bűncselekmény beismerése

Ezen felül az amerikai JP Morgan és Citigroup, illetve a brit Barclay's és RBS kénytelen lesz beismerni, hogy bűncselekményt hajtott végre - írja a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Ráadásul a tengerentúli befektetési bankok esetében évtizedek óta nem volt arra példa, hogy be kellett volna ismerniük bűncselekmény elkövetését.

A svájci UBS ugyanakkor megúszhatja a bűntetést, mivel ők voltak az elsők, akik együttműködve a hatóságokkal információkat biztosítottak az ügy felderítéséhez. Azonban a Libor-botrányban való részvétel miatt már ők sem fogják megúszni a bírságot, és vélhetően 200 millió dollárt kell majd fizetniük.

A deviza és Libor-ügyben érintett nagybankok Forrás: Origo

Már 10 milliárdnál járnak

A mostani pénzbírságok már a második ilyen hullám lenne a szektorban, hisz 2014 novemberében az amerikai és brit hatóságok már 4,3 milliárd dolláros bírság megfizetésére kötelezték a Bank of America, Citigroup, JP Morgan, RBS, HSBC és UBS hatost, viszont abból a megállapodásból kimaradt a Barclay's egyéb vizsgálatok miatt - írja a Financial Times. Azonban most ő is nagy, összesen 2,4 milliárd dolláros bírsággal szembesül. Számítva a kötelezettségre, a Barclay's eddig 3,2 milliárd dollárnyi céltartalékot képzett meg a kiszabott bírságok miatt.

A globális devizapiacon napi szinten 4-5 ezer milliárd dollárnyi tranzakció bonyolódik, ebbe nyúltak bele és manipulálták az árfolyamokat az érintett bankok. Az eddigi nyilvánosságra került információk alapján összesen 10 milliárd dolláros bírság megfizetésénél járnak a szereplők.

Mire használják a Libor-t?

A Libor - London interbank offered rate - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a teljes világgazdaság éves GDP-jének több mint az ötszöröse.

A Libor közvetlenül befolyásolhatja a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, a befektetési bankok által kialakított és értékesített derivatív termékek és számos más származékos ügylet árfolyamát. Mindez befolyásolhatja akár a lakossági jelzálogkamatokat vagy egyéb hitelek kamatait is.