Ezek a cégek már csak a cégtemetőt építhetik

2015.05.20. 12:03

Csaknem 600 cég szűnt meg Magyarországon áprilisban az építőiparban, miközben 250 új alakult, ilyen mértékű leépülésre sohasem volt példa, még akkor sem, amikor a lánctartozások és a gazdasági válság egyszerre hatott az ágazatra - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Bár a törlések száma rekordot ért el az ágazatban, az építőiparban kevesebb a feszültség, mint 3-4 éve. Az építőiparban ugyanis korábban indult meg a cégtörlések számának emelkedése, mint más gazdasági ágazatokban, ezért az első négy hónap növekedési dinamikája csak 24 százalékos, szemben az összes cég körében tapasztalható 35 százalékkal.

Az állami megrendelések dominálnak az építőiparbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Tóth Tamást, az Opten ügyvezetője szerint az adatok egyrészről az évek óta tartó konszolidációt, másrészt a versenyszektor megrendeléseinek hiányát tükrözik.

Kevés lakást építhetnek

Az elemzés szerint továbbra is komoly probléma, hogy az ágazat beruházásaiban a központi költségvetésből származó források dominálnak. Az infrastrukturális beruházások mellett elenyésző a lakóingatlan-fejlesztés, továbbá az új szerződések állománya és a teljes szerződésállomány is csökkenőben van. Így a trend azt mutatja, hogy a 2014-ben felfutó állami megrendelések ugyan még húzzák az ágazatot, de a kifutó beruházásokat sem központi oldalról, sem versenypiaci oldalról nem képesek pótolni az új megrendelések. Az építőipari kilátások ezért nem túl kedvezőek.

Az ingatlanpiac segíthet

Az elemzés szerint ezen a helyzeten csak az ingatlanpiac és a banki hitelezés felfutása segíthet. A lakosság továbbra is inkább megtakarítóként, mintsem beruházóként működik a gazdaságban, a hitelekkel és a pénzintézetekkel kapcsolatos bizalma rendkívül csekély, így a hitelezés felfutása és az ingatlanpiac felpörgése, ha el is kezdődik, nem lesz látványos, inkább lassú és fokozatos - írta az Opten.