Tüntetést szerveznek, mert a NAV rászállt a Flippermúzeumra

flippermúzeum, flippergaléria
A múzeum belülről
Vágólapra másolva!
Tüntetést szerveznek a Flippermúzeum bezárása miatt, helye és ideje még bizonytalan. A múzeumot tulajdonosa azért zárja be, egyelőre ideiglenesen, mert hiába kapott engedélyt a kormánytól arra, hogy muzeális intézményként működjön, az adóhatóság szerint vonatkoznak rá a flipperek üzemeltetésének szabályai. A múzeum félmillió forintos büntetést kapott, a továbbiak elkerüléséért a gépek nagy része után egyszer 120 ezer, és minden gép után minden hónapban 9000 forintot kellene fizetni.
Vágólapra másolva!

Facebook-csoportot hozott létre a Flippermúzeum megmentéséért Kaptás András, az Insert Coin Egyesület A Videojátékos Kultúráért elnöke. A csoporthoz egy eseményt is meghirdetett: május 20-án szervezői egyeztetés lesz a múzeumért tartandó tüntetésről, ahol eldöntik, pontosan hol és mikor tartanák a megmozdulást.

Tiltott üzemeltetés

A Flippermúzeum június közepe után nagy valószínűséggel ideiglenesen bezár, jelentette be tulajdonosa, Pálfi Balázs. A bezárás oka, hogy az adóhatóság részeként működő Szerencsejáték Felügyelet

félmillió forintos büntetést szabott ki a múzeumra

a szerencsejáték-törvény megsértése miatt. A büntetést szerencsejátékok tiltott üzemeltetéséért és a bejelentési kötelezettség elmulasztásáért kapta a múzeum, mondta el az Origónak Pálfi Balázs.

Félmillió forintra bírságolta a NAV a Flippermúzeumot Forrás: Flippermúzeum

Újabb büntetések jöhetnek

A múzeum bíróságon fellebbezett a döntés ellen, ennek tárgyalása lesz június 17-én, és ezután tervezi bezárni a Flippermúzeumot a tulajdonosa. A legnagyobb probléma egyébként nem a büntetés, hanem az, hogy a bírság indoklásából és a Felügyelet viselkedéséből az látszik, további bírságokra számíthat, ha nem teljesíti a Felügyelet feltételeit, tudtuk meg Pálfi Balázstól. Ezek teljesítését viszont nem tudja vállalni.

Nagyon sokba kerülne

A múzeumban található gépek 90 százaléka nagyon régi, máshol nem üzemel, a Felügyelet szerint ezekre ki kellene váltani a típusengedélyt,

gépenként 120 ezer forintért.

Ez csak egyszeri költség lenne, mondta el a Flippermúzeum tulajdonosa, utána gépenként havi 9000 forintot kellene fizetnie. A múzeumban jelenleg több mint 130 gép van (a Flippermúzeumról itt írtunk megnyitása előtt).

Kérdeztük a Szerencsejáték Felügyeletet, mik a kifogásaik a Flippermúzeum működésével szemben, és mik az elvárásaik. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A kormány szerint múzeum

A múzeum tulajdonosa elmondása szerint tisztában volt a flipperek üzemeltetésére vonatkozó szabályokkal, amikor megnyitotta a létesítményt, de úgy gondolta, azok rá nem vonatkoznak. Ebbéli vélekedésében megerősítették az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) munkatársai, amikor megkapta a tárcától a hivatalos engedélyt arra, hogy

muzeális intézményként működhessen

(az engedélyt a Flippermúzeum honlapján bárki megnézheti).

Az Emminél nagyon pozitívak és támogatóak voltak, állítja Pálfi Balázs. A NAV Szerencsejáték Felügyelete viszont úgy látja, múzeum vagy sem, a szerencsejáték-törvény a Flippermúzeumra is vonatkozik.

– mondja Pálfi Balázs.

A kormány szerint múzeum Forrás: Flippermúzeum

Belépődíjat kell fizetni

A múzeumban a gépek egyébként ingyenes játékra vannak állítva, érmét, zsetont nem fogadnak el,

az érmenyílásaik le vannak ragasztva.

A múzeumba viszont belépődíjat kell fizetni, ez 500 forint (a kedvezményes jegy 250). Aki a gépeket is ki szeretné próbálni, annak kiegészítő jegyet kell váltania, ez negyedóránként 200 forint, de legfeljebb 2000.

Budapest nevezetessége

„Az elmúlt egy évben a munkát a nehézségek ellenére töretlenül folytattuk, és ennek - úgy tűnik - lassan az egész világban híre ment. Mind a Wizz Air, mind a Norwegian Airlines egyik havi magazinjában egy flipperen keresztül mutatta be Budapest nevezetességeit, utóbbi mindezt 8 oldalas terjedelemben. Anyagot készített a BBC, az AFP, a Reuters és a magyar média színe-java” – írta Pálfi Balázs, amikor bejelentette a múzeum közelgő bezárását.

A tulajdonos emlékeztetett rá, hogy a TripAdvisor értékelési portálon 2014-ben Budapest

legkiválóbb nevezetességének választották a múzeumot

(erről itt számoltunk be), és a látogatók szavazatai alapján jelenleg is a legjobb budapesti múzeumként tartják számon.

A TripAdvisor látogatói szerint ez Budapest legjobb múzeuma Forrás: Flippermúzeum.hu

Külföldre mehet a gyűjtemény

Ha a patthelyzet nem oldódik meg, Pálfi Balázs szeretné, ha a gyűjtemény egyben maradna, „akár egy külföldi partnerrel egy másik országban bemutatva azt, vagy esetleg utazó kiállítás keretében járna szerte Európában, hogy minél több emberhez eljusson”.