Újabb vezetőt vettek őrizetbe a Hungáriánál

0415 hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd hungária értékpapír brókerház sikkasztás biztonság trade cegléd
hungária értékpapír
Vágólapra másolva!
Újabb vezetőt vettek őrizetbe a Hungária Értékpapír Zrt. vezetőségéből. A férfi Fót és Százhalombatta önkormányzatait károsította meg.
Vágólapra másolva!

Három rendbeli, különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével gyanúsítja az ügyészség a Hungária Értékpapír Zrt. operatív igazgatóját, ezért kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla közölte: a nyomozás adatai alapján a Hungária Értékpapír Zrt. operatív igazgatójának utasítására több önkormányzat rájuk bízott pénzét nem az ügyleti felhatalmazás és a pénzügyi szabályok szerint használta a cég.

Az újabb őrizetbe vett férfi milliárdokkal játszott Fotó: Bielik István - Origo

Az önkormányzatokkal megbeszéltekkel ellentétben diszkontkincstárjegyek és állampapírok vásárlása helyett, az önkormányzatok hozzájárulása nélkül a Hungária Értékpapír Zrt. érdekeltségébe tartozó cégek által kibocsátott kötvényekre fordították a rájuk bízott pénzeket.

Miliárdok tűntek el

A gyanúsított annak a befektetési szolgáltatást nyújtó cégnek az operatív igazgatója volt, amely cég többek között Százhalombatta és Fót önkormányzatától is kapott befektetési megbízást – derül ki a Pest Megyei Főügyészség közleményéből.

Százhalombatta vagyonát 2,2 milliárd forinttal, Fót önkormányzatának vagyonát 1 milliárd forinttal, egy nonprofit kft. vagyonát pedig 660 millió forinttal károsították meg. A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében jelenleg két gyanúsított előzetes letartóztatásban, egy gyanúsított házi őrizetben van, egy gyanúsított pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

Márciusban borult minden

A Magyar Nemzeti Bank a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt március elején részlegesen felfüggesztette a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntető feljelentést is tett az illetékes rendőr-főkapitányságon - közölte a jegybank.

Százhalombatta és Fót pénzei tűntek el Fotó: Bielik István - Origo

A jegybank április 20-án visszavonta a Hungária Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a társaság felszámolását. Az MNB azzal indokolta a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonását, hogy a Hungária Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni lejárt, nem vitatott tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.