Ön mit fog dolgozni tíz év múlva?

asia ces 2015
Robotkonyha készít elő komplett vacsorát az Asia CES 2015 kiállításon
Vágólapra másolva!
Menő munkája van? Becsülje meg. Egyáltalán nem biztos, hogy egy évtized múlva is létezni fog.
Vágólapra másolva!

Ki gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy a drónok rekord idő alatt beilleszkednek az életünkbe? Ki tippelte volna meg, mit nyújthat a 3D-s nyomtatás az orvostudománynak? Ki álmodta, hogy az épp ki nem használt lakásunkat akár néhány napra is kiadhatjuk, beszállhatunk más fuvarjába, és irodabérlés helyett dolgozhatunk coworkingben?

Egyre közelebb érnek Forrás: Origo

A közösségi gazdaság megjelenése, a technológia száguldása, a jószerivel mindenütt jelen lévő digitalizálódás alapján amerikai futurológusok úgy gondolják, ma hatalmas váltás előtt áll a munkaerőpiac. Körülbelül úgy, mint amikor a mezőgazdaságból kiszorították a gépek az emberi munkát, vagy mint amikor a kézművességet feleslegessé tette az ipari termelés. Szerintük 2025-re a ma legnépszerűbb, legrégebbi szakmák közül is jó néhány eltűnhet: a magas szintű katonai funkciókat lehet robotizálni, a banki folyamatok egy részét algoritmizálni, az ügyvédek és könyvelők feladataiból pedig sokat átvehet a mesterséges intelligencia. A korábbi tapasztalat azonban azt mutatja, amikor egy mesterség eltűnik, megjelenik helyette egy új. A Fast Company eljátszott a gondolattal, milyen munkaerőpiacra számíthatunk egy évtized múlva.

Gazdaság igény szerint

A belsős státusz, a fix csapat lassan idejét múlt fogalmak. A cégek valószínűleg egyre szívesebben rendezkednek be arra, hogy szabadúszó, de állandóan elérhető kollégákkal szerződjenek határozott időre. Ez eddig sem volt új a kreatív vagy valamennyire rendhagyó területeken, de az okoseszközök szinte minden iparágban lehetővé teszik a rugalmasságot. A szakemberek, akik korábban csak úgy tudtak problémát orvosolni vagy válságot kezelni, ha este tízig maradtak az irodában, már minden további nélkül megtehetik ugyanezt otthonról, pizsamában, smink nélkül.

Emiatt viszont az önmenedzselés jelentősége is óriásira nő, ami új készségeket húz be. Önpromóció, önmarketing, önadminisztráció, önfejlesztés megjelenik és szintet lép. Ezzel párhuzamosan felértékelődik mindenki munkája, aki ebben szakmai segítséget tud nyújtani.

Robotkonyha készít elő komplett vacsorát Forrás: AFP/Str

Szabadúszó toborzó

Ahogy egy filmstúdió nem interjúztat egyenként operatőrt, forgatókönyvírót vagy színészeket, hanem mindezt a rendezőre bízza, sanszos, hogy a közeli jövőben a cégek a projektjeikhez is erre specializált szakértőn keresztül szereznek maguknak csapatot. És ahogy ha a rendező alkotása díjat nyer, utána könnyebben szerez pénzt a következő mozira, ha ez a profi, de független toborzó hatékonyan állítja össze a stábot, számíthat további megbízásokra is.

Tanulás igény szerint

Növekszik az online oktatás piaca, egyre több alternatív forma elfogadott. Könnyen előfordulhat, hogy 2025-re mindössze egy remek távszinopszis, nagyszerű digitális érzékkel ötvözött, megkapó előadói stílus, illetve némi marketinges gyakorlat elég lesz ahhoz, hogy valaki kurzust vigyen a felsőoktatásban.

Városi gazdák

Az ipari gazdálkodás sokminden, csak nem a minőségi alapanyag szinonimája, a kézművesség viszont erőteljesebben él és virul, mint valaha. Pici, de fontos szereplői lehetnek az élelmiszerláncnak azok a kis helyi közösségek, amelyek apró területen, de szigorú minőségi követelmények szerint termelnek nagyüzemi tempót sosem látott, életerős zöldséget.

Urbánus farmok, eljött a ti időtök! Forrás: Thinkstock

Életvégmérnök és távgondozó

A WHO jelentése szerint 2100-ra újabb négymilliárddal nő a Föld népessége, de az emberiség 63 százaléka már 2025-re megéri a 65-ik évét, ahogy a századik születésnapot átlépni is egyre kevésbé számít majd ritkaságnak. Üzleti lehetőségek egész sora nőhet ki abból, hogy hatvan, hetven, nyolcvan év felett is magas életminőségre törekszünk. Ennek következtében sokkal több gondozóra, segítőre, ápolóra lesz szükség, akik másfajta képzésben is részesülnek, mint ma. Megnő a távgondozás szerepe, ahogy egyre fejlettebbek azok a szoftverek, amelyek proaktívan monitorozzák az egészségi állapotot. Ebben kétségkívül az Apple esélyes a piacvezető pozícióra: rengeteg egészségi alkalmazást fejlesztett, mind kompatibilis az okosórájával.

Okosszaki

A dolgok internete burjánzik, 2020-ra 19 ezermilliárd dolláros piacra számítanak az elemzők. Ez nem csak a mérnököknek beláthatatlanul nagy pálya, hanem mindenkinek, aki technikai oldalról kiszolgálja a szektort. Aki az okosotthont kulcsra készen átadja, annak felmegy az ázsiója a munkaerőpiacon.

Ennek része a virtuális valóság térhódítása: 2025-re abba a pozícióba juthat, mint ma az okostelefon és az internet. Az Oculus Rift vagy a HoloLens lesz a holnap plazmatévéje és Playstation konzolja. Aki a virtuális élménykörnyezetet szebbé-jobbá tevő szoftverfejlesztésbe vetné bele magát, arra minden bizonnyal fényes jövő vár.

Szexoktató

Az évszázad előrehaladtával egyre több munkát átvesz az emberiségtől az automatizáció. A robotok nem mennek táppénzre, nem tartanak kávészünetet, bizonyos feltételek mellett kevesebb hibaszázalékkal és gyorsabban dolgoznak nálunk. Ezen a terepen, mondhatni, máris meg vagyunk verve. De arra nagyon kicsi az esély, hogy a szexuális kultúrájuk túlnője a miénket. Ettől réspiac lehet a szexoktató mint szakma: mindenkit érdekelhet, aki jobb akar lenni az ágyban a gépeknél, akármit tudnak is tíz év múlva. A helyzet árnyoldala, hogy a technológiai munkanélküliség következtében teret nyerhet a legalizált szexmunka világszerte.

3D-s nyomtatási specialista

Évek óta zakatol a piaca, de még mindig olyan drága, hogy alig mocorog a felhasználói érdeklődés. Egy évtized alatt ez a közöny nem fog teljesen eltűnni, de az iparágnak minden esélye megvan arra, hogy beágyazottabb legyen, mint ma. Akkor pedig fontos lesz olyan kollégákat felvenni, akik értenek hozzá. A dizájn könnyen másolható és megosztható, ezért nem különösebben exkluzív szaktudásról van szó. De ahogy ma egy vállalkozás kiszervez dizájner feladatokat, miért ne rendelhetné meg az irodabútort egy háromdimenziós nyomtatóműhelytől?

Nyomtatott téglák Forrás: liebertpub.com

Egyébként Warren Bennis, akit máig gurunak tekintenek a vezetői tanácsadásban, 1990-ben ezt jósolta meg: „A jövő gyárában csak két alkalmazott lesz, egy ember és egy kutya. Az ember eteti a kutyát. A kutya pedig vigyáz, hogy az ember ne nyúljon a berendezésekhez.”