Négyezer milliárd forintot bukott fél óra alatt

2015.05.22. 11:03

Fél óra alatt 15 milliárd dollárt vesztett Kína (volt) leggazdagabb embere, mert cége részvényeinek árfolyama a felére zuhant. Ezzel valószínűleg rekordot állított fel. Hong Kong második (volt) leggazdagabb embere pedig 11 milliárd dollárt bukott pár nap alatt. Ketten együtt így több pénzt vesztettek, mint amennyije a Microsoft igazgatójának, Steve Ballmernek egyáltalán van.

15 milliárd dollárt, vagyis körülbelül négyezer milliárd forintot bukott fél óra alatt Lí Hecún, amikor cége, a Hanergy Thin Film Power Group részvényeinek árfolyama a felére zuhant. Korábban Lí Hecún volt Kína leggazdagabb embere 30 milliárd dolláros vagyonával, írja az Nbcnews.com.

15 milliárd dollár, vagyis négyezer milliárd forint rengeteg pénz: a magyar kormány a jövő évi költségvetés szerint 7,6 ezer milliárd forintra várja a büdzsé hiányát, vagyis Hecún fél óra alatt több pénzt vesztett, mint Magyarország éves költségvetési hiányának fele.

Rekordot állított fel 

Lí Hecún ezzel valószínűleg rekordot állított fel. Sok milliárdossal előfordult már, hogy a vagyona megfeleződött, de jó eséllyel olyan még senkivel sem, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sok pénzt veszítsen.

Még soha senki nem veszített ilyen sok pénzt ennyire gyorsanForrás: AFP

A cég részvényeinek tőzsdei kereskedését felfüggesztették, Lí nem jelent meg a vállalat éves gyűlésén. A hatalmas zuhanás előtt a cég részvényeinek árfolyama az ötszörösére emelkedett 2014 szeptembere óta, ami alaposan meglepte az elemzőket. A Reuters hírügynökség szerint a hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Steve Ballmernek nincs ennyije

Lí Hecúnéhoz hasonló pocsék hete volt Hong Kong második leggazdagabb emberének, Phán Szúthóngnak. Ő több mint 11 milliárd dollárt vesztett pár nap alatt, mert két cégének részvényei is 40 százalékos esést szenvedtek el.

A két férfi együtt így több pénzt vesztett, mint amennyije egyáltalán van Steve Ballmernek, a Microsoft igazgatójának vagy Michael Dellnek, a Dell vállalat alapítójának.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK