Így mentik meg az üzletemberek a világot

Charles Arntzen, ebola
Charles Arntzen
Vágólapra másolva!
A Fast Company idén is összeállította a száz legkreatívabb üzletember listáját. Nemcsak Richard Bransonnak, Elon Musknak vagy Jeff Bezosnak lehetnek nagyhatású ötletei!
Vágólapra másolva!

Halálos kór ellen tabak

Charles Arntzen az ebola ellen vette fel a harcot. ZMapp nevű találmánya egy vakcina, amelyet a dohánynövény génkezelt antitestjeiből állított elő. Laboratóriumi körülmények között még nem vizsgálták meg, egyelőre csak tapasztalati eredményekre hagyatkozhat. Tavaly ősszel 42 millió dolláros támogatást kapott, hogy minél gyorsabban haladjon a kutatás. Ha a szabadalom jól vizsgázik, a jövőben a vakcina kulcsszerepet játszhat a járványok elleni harcban.

Charles Arntzen Forrás: The Biodesign Institute at Arizona State University

Ötszázmillió felhasználó

Rajan Anandan, a Google indiai és délkelet ázsiai alelnöke és ügyvezető igazgatója 500 millió felhasználónak hozta el a megfizethető internetet Indiában és Délkelet-Ázsiában. Néhány hónapja India legnagyobb okostelefon-gyártójával működik együtt, azon dolgoznak, hogyan lehet olcsóbban előállítani a terméket. Ő érte el a Google-nál, hogy a felhasználók offline állapotban is letölthessenek videót a YouTube-ról, amit később wi-fi-vel vagy hálózati hozzáféréssel korlátlanul és díjmentesen megnézhetnek telefonon a következő 48 órában.

Anandan eközben olyan digitális projekten dolgozik, amely a kormányzatot és az állampolgárokat hivatott összekötni. Azt is neki köszönhetjük, hogy mintegy száz indiai világörökségi helyszín elérhető a Google Street View-ban, többek között a Taj Mahal is.

A legkomolyabb LOL-gyűjtemény

Miután kevesebb mint két év alatt megötszörözte a BuzzFeed forgalmát, az adatcárnőnek is nevezett Dao Nguyen az oldal egyes számú szerzőjévé lépett elő. Adatszakértőként Nguyen tette fel a digitális térképre az addig teljesen komolytalan oldalt, ő találta ki, hogy a fejlesztés fókuszában a minél egyszerűbb emailmegosztás álljon – amely 100 százalékot nőtt egy hét alatt ennek hatására. Ő a szájt BuzzFeed Distributed nevű új terméke ötletgazdája is, amely egyenesen a Tumblrre, az Instagramra, a Snapchatre és a Vine-ra küld tartalmat. Úgy véli, az adat mindig jel és nyom: tanulmányozzuk őket, és megértjük, mi történik.

ProColombia

A ProColombia elnöke, Maria Claudia Lacouture egy egész ország arculatát huzalozta újra: egy erőszakról és kábítószerüzelmekről hírhedt országból egyszer csak biztonságos és népszerű úti cél lett. Kolumbiában Lacouture ötleteinek köszönhetően négy év alatt 56 százalékkal nőtt a turistaforgalom. Most az a célja, hogy az ország a technológiai élmezőnybe jusson. „Hajrá” nevű kampányt indított 2014-ben, az IBM nyitott egy adatközpontot Bogotában, a HP pedig egy globális szolgáltatási központot Medellinben. Az ország informatikai technológia szektora ma a harmadik legnagyobb Latin-Amerikában, és Kolumbia teljesítménye ezen a területen várhatóan megduplázódik a következő három évben.

Százmillió játékos

A listán Jens Bergensten, a Minecraft vezető fejlesztője az ötödik, akinek százmillió játékost számláló királysághoz van kulcsa. Tavaly ősszel, amikor a Microsoft 2,5 milliárd dollárt adott a Minecraftot gyártó Mojang stúdióért, az alapítók, többek közt a milliárdos Markus „Notch” Persson kilépett a cégtől. Kevesen tudják, hogy Persson már 2011-ben kinevezte kreatív igazgatónak Bergenstent. Hála neki, a felhasználók egyre kidolgozottabban tudnak majdnem legózni a játékban, ennek pedig mintegy százmillió játékost köszönhet a cég.

Forrás: Origo

A teljes listát itt nézheti meg.