Gyurcsány: Orbán meg akarja ölni a DK-t

Gyurcsány, DK tisztújító kongresszus
Gyurcsány Ferenc a DK tisztújító kongresszusán, 2015.
Vágólapra másolva!
Az Altus Zrt. bepereli Orbán Viktort, mert a miniszterelnök Strasbourgban skandalumnak nevezte a Gyurcsány Ferenchez köthető Altus Zrt. uniós megbízását, mondván: pártpolitikai célokra is használják ezeket a forrásokat. A volt kormányfő azt válaszolta, Orbán "politikai értelemben meg akarja ölni a DK-t, de "ez nem fog neki sikerülni".
Vágólapra másolva!

Mivel a miniszterelnök szavai "még nyomokban sem fedik a valóságot" - írja közleményében Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója, Gyurcsány Ferenc felesége, az Altus Zrt. a bíróság előtt kívánja bizonyítani igazát. "Az Altus bepereli Orbán Viktort, valamint elvárja, hogy a miniszterelnök azonnali hatállyal, nyilvánosan kérjen bocsánatot a valótlan és rosszindulatú állításai miatt" - áll a közleményben.

Ne bújjon az asszony szoknyája mögé!

A jogi lépések bejelentésére a Fidesz-frakció egy "Gyurcsány ne bújjon az asszony szoknyája mögé!" című közleménnyel reagált. Ebben megismételték, hogy Gyurcsány Ferenc rendszeresen vesz ki pénzt az Altusból és saját pártját több tízmillió forinttal pénzeli, az Altusnak adott brüsszeli megbízás tehát szerintük egyértelműen felveti a tiltott párfinanszírozás gyanúját.

A Fidesz-frakció ezért azt kérte, "Gyurcsány Ferenc ne bújjon az asszony és a jogászok szoknyája mögé! Álljon ki ő maga, és mondja el végre, hogy kik segítségével és hogyan lobbizta ki Brüsszelben a 1,5 milliárdos megbízást, milyen háttéralkukat kötött ezért, és milyen más zsíros üzletekért jár most is Brüsszelbe!"

Gyurcsány: Orbán végezni akar a DK-val

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor miniszterelnök politikai értelemben meg akarja ölni a DK-t, de "ez nem fog neki sikerülni". A DK elnöke szerint teljes abszurditás mindaz, amit a miniszterelnök, a kormánya, a frakciója és a pártja állít. A DK-nak tiszta a lelkiismerete - hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor politikailag meg akarja ölni a pártját Forrás: Csanádi Márton - Origo

Elmondta, hogy az elmúlt években 1-2 millió forinttal, tavaly pedig 16 millió forinttal támogatta a DK működését. "Hogy én a törvényesen megkeresett és leadózott pénzemet törvényesen hogyan költöm el, ahhoz a miniszterelnöknek meg a pártjának semmi köze nincsen".

Megvédte a DK-t két politikus

A DK, illetve Gyurcsány Ferenc védelmében tett közzé Facebook-posztot Szigetvári Viktor, az Együtt, és Schiffer András, az LMP politikusa is. Szigetvári azt írta a Fidesz javaslata alapján, hogy "Habony Árpád gumicsont-ügyi kommandója újra lecsap".

Az LMP-s Schiffer András bírálva védte meg a DK-t Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az LMP-s Schiffer András ugyan botrányosnak tartja az Altus uniós megbízását, de még botrányosabbnak azt, hogy Orbán úgy emleget tiltott pártfinanszírozási gyanút, hogy semmiféle bizonyítéka nincs. Schiffer szerint ez "egyszerűen egy aljas, alávaló blöff."

Pártcélokra is használja

Orbán Viktor nemrég Strasbourgban egy kérdésre válaszolva az Altus Zrt. európai bizottsági megbízásával kapcsolatban úgy fogalmazott: "Én ilyen pártfinanszírozási skandalumot és botrányt, mint amibe most keverte magát az Európai Unió még nem láttam. (…) Nem kétséges, hogy miről beszélünk. Arról beszélünk, hogy üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártcélokra is használja ezeket a forrásokat.

Ezt még a vak is látja."

Értetlenségét fejezte ki

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára április 19-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy azt kérik az Európai Bizottságtól (EB), gondolja újra, hogy Gyurcsány Ferenc ellenzéki politikus cégét, az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-t bízza-e meg

a fejlesztéspolitika magyarországi működésének ellenőrzésével.

A helyettes államtitkár értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy az EB egy politikailag függetlennek nem mondható politikus négyfős cégét bízta meg a feladattal, ahelyett, hogy azt például egy nagy nemzetközi könyvvizsgáló cégre bízta volna.

Gyurcsány Ferenc cége beperli Orbán Viktort Forrás: Marton Szilvia - Origo

Az egész unióra kiterjed

Dobrev Klára, az Altus Zrt. vezérigazgatója még aznap reagált a helyettes államtitkár szavaira, és közleményében azt írta, az Altus Zrt.-nek az Európai Bizottságtól tavaly elnyert tanácsadói megbízása

az Európai Unió összes tagországára kiterjed,

tárgya pedig a 2014-2020 közötti új programidőszak tervezési dokumentumainak elemzése. Mint írta, az Altus 2014 őszén nemzetközi nyílt tenderen egy 11 céget - köztük német, francia, olasz, svéd, bolgár, lengyel és szlovák vállalatokat - magában foglaló konzorcium vezetőjeként nyerte el a tanácsadói megbízást az Európai Bizottságtól.

Dobrev Klára közölte azt is, hogy a cég működésében Gyurcsány Ferenc személyesen nem vesz részt.

Felfüggesztik a támogatást?

A Napi Gazdaság szerint a Fidesz-frakció eközben a DK állami támogatásának felfüggesztésére készül. A frakció álláspontja szerint bújtatott pártfinanszírozás, hogy az Altus uniós megbízást nyert.