Újabb rohamra számítanak a bíróságok

bérszámfejtés, fizetési elszámolás, fizetett szabadság, munka törvénykönyve, Kathleen Malone adóbevallásokat vizsgál a Kentucky állam beli Covingtonban, illusztráció
Vágólapra másolva!
Több tízezer nemperes devizahiteles ügyre számítanak a bíróságokon. Erről Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke beszélt, a Fővárosi Törvényszék összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke szerint a devizahiteles ügyek elbírálása a múlt évben kihívást jelentett a számukra.

Tudni kell kezelni

A törvényszék gazdasági kollégiuma 74 ügyet bírált el, emellett mintegy 7500 eljárást függesztettek fel. Azt mondta, számítanak a devizahiteles ügyek újabb rohamára, 16 közérdekű kereset érkezett hozzájuk, emellett a pénzügyi békéltető testület eljárása nyomán érkező nemperes ügyek száma elérheti a 30 ezret is, és az elszámolási perekre is készülnek.

Újabb roham lehet a bíróságokon Forrás: MTI/Varga György

Handó Tünde, az OBH elnöke szerint egyes ügytípusok áradatként érik el a bíróságokat, amelyeknek tudniuk kell kezelni ezeket a helyzeteket.

Forrás: AFP/Getty Images/Mike Simons

Egyre többen érdeklődnek

A banki elszámolással miatt növekedett az ügyfélforgalom a hitelintézeteknél, a legtöbben kérdéseket tesznek fel a bankok által kiküldött értesítésekkel kapcsolatban.

Néhány jó tanács!

  1. Válasszon kis forgalmú fiókot! – Ha az elszámolásról szóló tájékoztató szerint kifizetésre jogosult, 30 napja van, hogy nyilatkozatot tegyen, hogy készpénzben vagy átutalásban kéri a pénzt. Ha készpénzben, akkor kerülje a nagy forgalmú fiókokat, ahol várhatóan nagyobb lesz a forgalom, válasszon inkább kevésbé központi helyet, ahol kevesebb várakozóra számíthat.
  2. Ellenőrizze, hogy nem kapta-e már meg a pénzt! – ha annál a banknál rendelkezik bankszámlával, ahol az elszámolással érintett hitele is van/volt, akkor a banknak erre a számlára kell jóváírnia a visszajáró összeget.
  3. Válasszak az átutalást! – A nyilatkozatban érdemes az átutalást választani, hiszen ebben az esetben csak a nyilatkozat leadása miatt kell a bankfiókba látogatni, és nem kell a készpénzkifizetés miatt is várakozni.
  4. Készüljön fel a sorban állásra! – Érdemes felkészülni az esetleg hosszas várakozási időre, vigyen magával vizet, esernyőt és valami harapnivalót is!
  5. Nézze meg interneten a részletes elszámolást! – Ha úgy érzi, az elszámolásról szóló tájékoztató nem tartalmaz minden információt, lehetősége van megtekinteni az elszámolás teljes körű levezetését, illetve az elszámolás során figyelembe vett összes adatot. Erről érdeklődjön a bankjánál.
  6. A részleteket is írja meg! – Ha nem ért egyet az elszámolási tájékoztatóban foglaltakkal, lehetősége van panaszt tenni. Ehhez nem kell a bankfiókba látogatnia, hiszen az elszámolással kapcsolatban kizárólag írásban tehet panaszt. Legyen szó postai vagy elektronikus levélről, esetleg faxról, fontos, hogy pontosan leírja, mi az, amivel nem ért egyet, hiszen a pénzintézet csak akkor tudja kivizsgálni, hogy jogos-e a bejelentés, ha a beadott panasz részletes információkat tartalmaz.
  7. Nem vész el az összeg! – A pénzügyi intézmények a jogszabálynak megfelelően 5 évig őrzik a fogyasztói követelés összegét, és ez idő alatt bármikor megteheti a kifizetés módjára vonatkozó nyilatkozatot. Az összeg tehát nem vész el a 30 nap elteltével, de az 5 év alatt nem kamatozik, így érdemes minél hamarabb érte menni.