Felforgatja a dollár a piacokat

dollár erő
Vágólapra másolva!
Újra az erősödő dollár dominálja a nemzetközi devizapiacokat, ami olyannyira kihatással van a forint árfolyamára, hogy az előttünk álló időszakban akár új csúcsokra szaladhat az USDHUF jegyzése. 
Vágólapra másolva!

Március közepe óta jelentősebb dollárgyengülés bontakozott ki a főbb devizapárok esetében, lázban tartva a kereskedőket, befektetőket, hogy vajon véget ért-e az a markáns trend, ami 2014 nyara óta az egyik legmeghatározóbb tőzsdei mozgás a világban. Ugyanakkor már a május közepén készített Investor elemzésben is felhívtuk arra a figyelmet, hogy a tavaszi gyengébb teljesítmény csak átmeneti lehet, és újra a zöldhasú lehet a kedvenc deviza a következő időszakban.

Egyelőre az időzítés is rendben volt, hisz múlt hétfő óta markáns, több mint 5 százalékos erősödést látni a dollár piacán.

EURUSD 4 órás bontású árfolyamgrafikon és a dollár erősödő trendjének visszatérése Forrás: Investor.hu

A cikk szerzőjének dollárelemzése a GazdaságTv-n: Újra izmosodik a dollár, de meg vannak számlálva a napjai

Mi történt tavasszal?

Alapjában véve a várakozások és a gazdasági adatok mozgatják az árakat, alakítják a hangulatot. Ezek közül az alábbi tényezőket érdemes kiemelni:

  • Amíg év elején a piaci szereplők többsége azt várta, hogy júniusban már kamatot emelhet az amerikai jegybank, addig tavaszra az egymás után napvilágot látó gyengébb tengerentúli gazdasági adatok már sokakat elbizonytalanítottak. Ennek megfelelően tolódnak ki időben az első monetáris szigorítás idejével kapcsolatos várakozások, gyengítve a dollárt.
  • Az olajár is (ideiglenes?) mélypontot ütött márciusban, azóta pedig jelentős áremelkedés futott végig a fekete arany piacán, dollárgyengülést generálva.
  • Tavaszra rekordszintre emelkedtek az euró esésére (dollár erősödésére) spekuláló határidős devizapiaci pozíciók, mely a fent említett hatások miatt is gyors leépülésen mentek keresztül, szintén dollárgyengülést okozva.
  • Ehhez csatlakozott az április közepén beinduló brutális hozamemelkedés az európai állampapírpiacon, mely mögött az európai gazdaság talpraállásába vetett remények húzódtak meg, mely vonzóvá tette az eurót.

Mi változott meg?

  • Hiába látnak napvilágot gyengébb amerikai gazdasági adatok, a FED jegybankárai által tett nyilatkozatokból folyamatosan kitűnik, hogy próbálják felkészíteni a piacot a közelgő kamatemelésre. Pláne, hogy javuló gazdasági számokat várnak a következő negyedévekre, ráadásul a maginflációban is tapasztalni némi emelkedést.
  • Ehhez társult még az is, hogy az Európai Központi Bank májusban és júniusban növeli az eszközvásárlási programja keretében havi szinten elkölthető pénz nagyságát szezonális hatásokra hivatkozva, amiben egyfajta kapkodást vél felfedezni a piac.
  • Szintén uralja a mindennapi híreket a görög adósságrendezés és lehetséges államcsődjének kérdése, ami árnyékként vetül az eurózónára, a közös európai valuta gyengeségét okozva.

Új csúcsra gyengülhet a forint a dollárral szemben

Érdekes folyamatok játszódtak le a hazai fizetőeszköz piacán is, mind az euróval, mind a dollárral szemben. Alapjában véve elmondható, hogy a nemzetközi tendenciákra reagál a forint is.

Az USDHUF piacán az elmúlt másfél hétben bekövetkezett fordulat egyértelműen a dollár talpraállásának köszönhető.

Múlt hétfőn még 268-nál indította a forint a zöldhasúval szembeni kereskedését, mára pedig 286-nál jár a jegyzés. A március óta tartó csökkenő trendből markánsan kitört az árfolyam, kételyt nem hagyva a dollárerő felől. Ráadásul a grafikon azt mutatja, hogy könnyedén elérhetjük a március közepén látott 292,20-as szintet, sőt akár megközelíthetjük a 300-as határt is, amire utoljára 2001-ben volt példa. Persze ehhez a dollár további masszív erősödésére és némi forintgyengülésre is szükség lenne.

USDHUF napi bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

USDHUF havi bontású árfolyamgrafikon és technikai elemzés Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az USDHUF, EURHUF és az EURUSD mozgása és százalékos teljesítménye az elmúlt egy hónapban Forrás: Stooq.com, Investor.hu