Elbuktak a magyar végrehajtók, beszántják a szervezetüket

2015.05.28. 13:18

Hosszú harc végére tehet pontot az Igazságügyi Minisztérium múlt szerdán benyújtott törvénymódosítási javaslata, amely megszüntetné a végrehajtói kamarát. A szervezet eddigi közfeladatait átvehetik a kormány hivatalnokai. Az évente befolyó milliárdokkal és a 3-4 milliárdos kamarai megtakarítással is az állami apparátus rendelkezhet a törvénymódosítás elfogadása után. Hatékonyságjavulást nem várnak a változásoktól a szakértők, de a kamarai tagság és a vezetés könnyen lecserélődhet. 

Egy hosszabb harc kisebb-nagyobb csörtéi után végleges megoldást talált a kormány a végrehajtók megregulázására. Egy módosítóval eltörölnék a közfeladatokat és az érdekképviselet is ellátó kamarát. Helyette létrehoznak egy új szervezetet, amelybe már a saját embereit ültetheti a kabinet.  Ha a nyár végére tényleg feláll a végrehajtói kar, akkor onnantól a bírósági végrehajtáshoz kapcsolódó közfeladatokat átveszik az Igazságügyi Minisztérium emberei.

A közfeladatok ellátását a miniszter által kinevezett apparátus veszi átForrás: MTI/Komka Péter

A végrehajtók által választott testületnél csak az érdekképviselet marad. Mivel a munka dandárját a minisztériumi emberekre tolja a tervezet, a pénzt is úgy osztják el, hogy arról szinte teljes egészében ők rendelkezhessenek. Ezzel gyakorlatilag a minisztérium – és közvetve a kormány – alá kerültek a végrehajtási rendszer működtetését szolgáló pénzek. A jelenlegi túlfűtött időszakban ez évente milliárdos bevételt jelenthet, de a kamara megtakarításai is kitesznek 3-4 milliárd forintot. 

A végrehajtókhoz érkező pénzek felett sem rendelkezhetnek többé maguk a végrehajtókForrás: MTI/Marjai János

A kamarai vezetés már érezte a vesztét

A kormányzati reformkísérleteket könnyen értelmezhette személyes támadásnak a kamara vezetése. Ilyen lépés volt a miniszteri biztos kinevezése a testület élére. A feladatra kijelölt Szekér Judit a szervezet átvilágítását is megkezdte tavaly novemberben, a feladat egy részével viszont az akkori államtitkár, Patyi Gergely egy ismerősét bízta meg. Az Origo erről szóló cikke után Patyi Gergely lemondott tisztségéről, a miniszteri biztos a helyén maradt, a minisztérium viszont felbontotta a szerződést a céggel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Patyi Gergely, az Igazságügyi Minisztérium igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkárának egy ismerőse 5,6 millióért vállalta a kamara informatikai átvilágítását. A megbízásról még tavaly megegyeztek szóban, szerződést viszont csak később készítettekForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Császti Ferenc, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara korábbi elnöke egy interjúban utalt arra az Origónak, bár ezt sci-finek nevezte, hogy talán a kamara pénzének megszerzése lehetett az átvilágítás célja.

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUM

Mindent a minisztérium emberei kaptak meg

A jelenlegi törvénymódosítással viszont már biztosan minden pénz a minisztérium alá kerül. Éves szinten milliárdos nagyságrendű összegről van szó. Ezt a pénzt, amelynek összege néhány kivételtől eltekintve a mindenkori végrehajtási összegek egy százaléka, a kamara kapta a közfeladatai ellátására. Ehhez jönnek még a kamara megtakarításai, amelyek 3-4 milliárdot tehetnek ki. A törvénymódosítás elfogadásával ezekről a pénzekről szinte teljes egészében a minisztérium által kinevezett emberek dönthetnek majd. A jelenlegi kamarai tagokból álló elnökségnél csak a végrehajtók által fizetett tagdíj marad.

Hatékonyabb nem lesz a végrehajtás

A végrehajtást jól ismerő szakértőt kértünk meg a törvénymódosítás hatásainak elemzésére. Szerinte a törvényjavaslat nem tartalmaz semmilyen olyan módosítást, amely alapján azt lehet mondani, hogy bármivel is hatékonyabb lehetne a végrehajtás.  A szervezetet akarták ezzel megreformálni. Ezzel véleménye szerint nincs is probléma, hiszen a kamara sokszor belső csatározások helyszíne volt, és a hatalom megszerzéséért néha egymást is feljelentgették a tagok.

A végrehajtókat valószínűleg soha nem fogják kedvelni az adósok. Hatékonyságukat is a megbízó oldaláról érdemes nézni. Az azonban fontos, hogy bizalom legyen a munkájukkal szembenForrás: MTI/Máthé Zoltán

Az minisztérium által kiszivárogtatott jelentés egyes megállapításait azonban az Origónak nyilatkozó szakember demagógnak tartja. Szerinte kaphat némi politikai felhangot a sajtóban is visszhangot keltő tétel, hogy a végrehajtók az adósok véréből-verejtékéből drága konferenciákat szerveztek. Szerinte valójában egy, a jogszabályok által előírt bevételekkel és kiadási költséghelyekkel gazdálkodó szervezetről van szó, amely európai szinten némileg átlagon felüli szolgáltatási rendszert hozott létre. Példának hozta a hazai online árverési rendszert, amely fölülmúlja több nyugati ország kényszerértékesítési megoldásait.

Vannak komoly gondok a végrehajtásban

Azzal viszont többször gond lehetett, hogy kisebb-nagyobb szabálysértéseket eltusolhatott a szervezet. A szakértő szerint a kamarában gyakran előfordult, hogy a szervezeten belüli fegyelmi ügyeket csöndben rendezték el. A törvénymódosítás mostantól kiveszi ezeknek az ügyeknek a rendezését a végrehajtók kezéből,  hiszen ezentúl minden fegyelmi eljárást le is folytatnak, nem lesz lehetőség arra, amit eddig megtehettek, hogy jelentéktelennek nyilvánítsák az ügyet.

A végrehajtás során tapasztalt törvénysértések ellen a bíróságon lehet fellépni. Ez eddig is így volt, és ezután sem változik. A módosítással a belső etikai vizsgálatok rendje változhatForrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem lesz biztos a végrehajtói állás

A törvényjavaslat szerint a végrehajtói kinevezés hét évre szól majd. Ezt némileg feloldja a tervezet azzal, hogy fegyelmi nélkül automatikusan folytatódhat a jogviszony. Azt viszont nem tudni, miért lehet fegyelmit kapni – hívta fel a figyelmünket a szakértő. A végrehajtók magatartási kódexét ezentúl egy minisztérium alá tartozó hatóság írja majd. 

Könnyen kibukhatnak a végrehajtók

Jelenleg tehát a végrehajtók még nem tudhatják, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. Egy szigorítást már most látni, hiszen a jövőben a minisztérium jogi végzettséghez kötné a végrehajtói kinevezést. Ez a módosítás azonban nemcsak a szakmaiságot teremtheti meg, hanem megfogalmazása miatt megkönnyítheti, hogy lecseréljék a végrehajtói kart. 

Forrás: MTI

Az a tény ugyanis, hogy 2018-ig a végrehajtói szakvizsga helyett a jogi is elég a végrehajtói kinevezéshez, széles mozgásteret biztosít új szereplők pályára lépéséhez. 

Semmi sem változik igazán

A szakértő szerint tehát a végrehajtási rend nem változik. A pénzek egy állami apparátushoz kerülnek, amelyet szinte teljes egészében az igazságügyi miniszter irányíthat. A törvényjavaslat azonban semmilyen utalást nem tesz arra, hogy a szervezet a jövőben hatékonyabb lehetne, és az sem derül ki belőle, hogy a jövőben olcsóbb lehet-e a végrehajtás. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK