Rengeteg egyetemista akar külföldön letelepedni

2015.05.28. 15:40

A legtöbb egyetemista külföldi utazást, lakásvásárlást és családalapítást tervez a következő 3-5 évre, de 46 százalékuk azt is komolyan tervezi, hogy külföldön telepedjen le. Céljaik megvalósításához szinte egyáltalán nem számítanak családi segítségre. 

Alig, vagy egyáltalán nem számítanak az egyetemisták arra, hogy a szüleik anyagilag támogatni tudják őket céljaik megvalósításában, derül ki a a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett felméréséből. A megkérdezettek a következő célokat szeretnék megvalósítani:

Az önálló albérletbe költözéshez a diákok 10 százaléka, a saját lakás esetén pedig mindössze 4 százaléka vár szülői segítséget. A többi célkitűzés megvalósításához azonban egyáltalán nem kalkulálnak a család támogatásával.

Több mint 20 millió kellene 

Az önálló életkezdéséhez a válaszadók 31 százaléka szerint több mint 20 millió forintra lenne szükség, és csupán 11 százalékuk gondolja úgy, hogy 1-2 millió forint is elegendő lenne. Csupán a válaszadók 2 százalékának a szülei tesznek, vagy tettek félre pénzt kimondottan azzal a szándékkal, hogy gyermekük életkezdését támogassák.

Az egyetemisták majdnem fele tervezi a külföldi letelepedéstForrás: MTI/EPA/DPA/Tobias Hase

Kétharmad dolgozik

A felsőoktatás költségeinek finanszírozásához a diákok 85 százaléka vesz igénybe szülői támogatást, emellett sokuknak (65 százalék) dolgoznia is kell, hogy fedezni tudják a költségeiket. 

A megkérdezettek 13 százaléka alkalmanként kap pénzt családjától, a legtöbb diákot viszont havi jövedelmükből támogatják a szülök: 50 százalékuk havonta kap zsebpénzt, közel ugyanennyi hallgatót a számlák kifizetésével, illetve az otthonlakás lehetőségével támogatja a család.

10 százalék nem kap zsebpénzt

Akik rendszeres szülői apanázsban részesülnek, azok közül a legtöbben (55 százalék) havi 20-50 ezer forint közötti összeget kapnak, és csupán 12 százalékuk említett ennél magasabb összeget. A fiatalok 10 százaléka egyáltalán nem kap a családjától támogatást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK