Kiadja a sikkasztással vádolt politikust az USA

Vágólapra másolva!
Várhatóan kiadja az Egyesült Államok Kínának azt a szökött hivatalnoknőt, akit 40 millió dolláros (több mint 11 milliárd forintos) sikkasztás miatt köröztek. Kínában ő a legkeresettebb személy, a nemzetközi hatóságok körözési listáira is felkerült.
Vágólapra másolva!

A China Daily című napilap úgy tudja, Washington kész kiadni Jang Hsziu-csut, akit tavaly fogtak el az Egyesült Államokban. A nő hamis holland útlevéllel próbált meg belépni az országba. Korábban Hollandiában menekültstátuszért folyamodott, kérelmét azonban elutasították.

A 68 éves Jang korábban a kelet-kínai Csöcsiang tartomány Vencsou városának volt a polgármester-helyettese, majd vállalkozóként vált ismertté, "korrupt királynőként" híresült el. 1996-ban egy ötemeletes épületet vásárolt 5 millió dollárért (1,4 milliárd forintért) a New York-i Manhattanben.

Nincs kiadatási egyezmény

Jang fényképe a múlt hónapban került fel az Interpol Kínai Nemzeti Irodájának honlapjára, az úgynevezett vörös körözési listára. Ezen elsősorban körözött tisztségviselők, köztük politikusok, hivatalnokok és rendőri vezetők szerepelnek.

Kínának egyébként a legtöbb országgal nincs kiadatási egyezménye, köztük az Egyesült Államokkal sem. Ennek ellenére tavaly a "Rókavadászat" elnevezésű kampány során sikerült elérni csaknem 500 szökevény hazautazását. Több mint 3 milliárd jüan (136 milliárd forint) volt a számlájukon. A folytatódó kampány immár Skynet elnevezéssel fut.