A Monetáris Tanács korábbi döntése alapján a Magyar Nemzeti Bank megkezdte a kínai állampapír-portfólió kiépítését - tette közzé csütörtökön a jegybank .

A Jegybanki Renminbi Program 2015. február 19-i meghirdetésekor a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy megvizsgálja egy renminbi devizatartalék portfolió kialakításának lehetőségét. Ennek kapcsán sor került a kínai állampapír és devizapiac strukturális jellemzőinek, a befektetés hozam és kockázati paramétereinek, illetve a teljes devizatartalék szintjén jelentkező diverzifikációs előnyöknek az áttekintésére.

A jegybank csütörtöki közleménye szerint

döntés született a devizatartalék egy kis részének kínai állampapírokba történő befektetéséről. 

A lépés előtt az MNB figyelembe vette Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét.

A döntésben fontos szempont volt Kína magas hitelminősítése.

A kínai állampapírokba való befektetés összhangban van a devizatartalék-kezelés nemzetközi trendjeivel, ugyanis az Európai Unióban és azon kívül is egyre több jegybank fektet kínai eszközökbe.

A befektetésre az első fázisban közvetett módon, a BIS-szel (Bank for International Settlements, Bázel) együttműködve került sor 2015 májusában. A befektetés semmilyen módon nem veszélyezteti a tartalék megfelelést, ami továbbra is magasnak tekinthető - zárja közleményét az MNB.