Sokat fizethet a NAV, ha hibázik

Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel a 62-es postán, Budapesten, adóbevallás
Vágólapra másolva!
Komoly kompenzáció illetné meg a jövőben az adófizetőket, ha az adóhivatal valamilyen hibát követ el, illetve a tervek szerint a mostani kétszeresére emelkedhet az az összeg, amely a hatóság késlekedése esetén az ügyfélnek kamatként járna.
Vágólapra másolva!

Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára a Napi Gazdaságnak azt mondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkája több szempontból is érdemben átalakulhat.

A legújabb tervek szerint az adóhatóság különféle szolgáltatásokkal, engedményekkel teheti könnyebbé a legálisan működő, dolgozó gazdasági szereplők és magánszemélyek életét. Emellett

a NAV nagyobb anyagi felelősséget is vállal majd saját munkájáért.

A helyettes államtitkár az adóellenőrzések határidejének kérdését említve azt mondta, a tárca tervei szerint az adókötelezettségeket megfelelően teljesítő cégek, magánszemélyek ügyeiben hat hónap elteltével mindenképpen be kellene fejezni a hatósági ellenőrzést.

Fizethet a NAV, ha lassan dolgozik Forrás: MTI/Soós Lajos

Emellett a minisztérium mérlegeli annak törvénybe foglalását, hogy az adóhivatal a mostaninál nagyobb összeget fizessen azok részére, akiknek az ügyében maga a NAV esik késedelembe - közölte.

Százezrekhez juthatnak a károsultak

A javaslat szerint a jövőben az alapkamat négyszeresére nőjön a NAV késlekedésekor az adózót megillető kamat mértéke. Pankucsi Zoltán elmondta még, hogy a jövőben az adóhivatal komoly összeget utalna át az adózóknak, ha a jogorvoslati fórum utóbb azt állapítja meg, hogy jogsértő volt az elsőfokú NAV-határozat. A tervek szerint a hatóság az elsőfokú határozat ellen benyújtott fellebbezési illeték ötszörösét, de legalább 250 ezer forintot fizetne ki a sérelmet szenvedett adózónak.