Európa egyik legboldogtalanabb népe a magyar. A válságban tengődő görögök szintjén a közhangulat. A magyarok elégedettsége semmilyen területen nem éri el az európai átlagot. Panaszkodunk a személyes kapcsolatainkra, a helyre, ahol lakunk, és az anyagi helyzetünkre is. Szerencse, hogy dolgozhatunk, mert csak ebben lelünk egy kis örömöt. 

Az Eurostat számba vette, mennyire elégedettek életükkel az európai állampolgárok. Az általános elégedettség kiszámításához figyelembe vették az emberek személyes kapcsolatait, lakhatási körülményeit, az ingázás hosszát, környezetüket, munkahelyüket, szabadidős tevékenységüket és pénzügyi helyzetüket.

Egyes európai országok lakosságának általános elégedettsége (max. 10)Forrás: Eurostat

Ezek összességeként állt össze az a kép, amely szerint a magyarok az egyik legboldogtalanabb nép Európában. Egy tízes skálán 6,2 pontra tehető a boldogságunk, ami 0,9 ponttal marad el az uniós átlagtól. Ha igazán elégedett embereket akarunk látni, akkor sem kell sokáig utaznunk, hiszen az osztrákok is jónak látják az életüket, alig marad el a 7,8 pontos elégedettségük a finnek 8 pontjától.

Semmi sem jó körülöttünk

A magyarok leginkább a lakhatásra és a környezetükre panaszkodnak. Persze a fizetésükkel is elégedetlenek. A legjobb a helyzet a munkahelyi elégedettség területén, hiszen a válaszokból itt az derül ki, hogy nem maradunk el az európai átlagtól. A románok összességében 1 ponttal elégedettebbek az életükkel, mint a magyarok. 

Egyes európai országok lakosainak elégedettsége részletesenForrás: Eurostat