Megint utcára vonulnak az egészségügyisek

egészségügyi tüntetés
Résztvevők a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) béremelésért és az egészségügyi életpályamodell bevezetéséért meghirdetett demonstrációján Budapesten, a Hősök terén 2015. május 12-én.
Vágólapra másolva!
Júliusban ismét demonstrációra készülnek az egészségügyi dolgozók. Az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség azt írja, az Országgyűlés elé terjesztett 2016-os költségvetési tervben az egészségügyre szánt források nem adnak reményt a biztonságos betegellátás körülményeinek megteremtésére.
Vágólapra másolva!

Bár Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár a májusi demonstráción azt mondta, hogy

a kormány többi tagja feltehetően nem osztja az államtitkár nézeteit. Példaként említik, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a magyar egészségügy legnagyobb problémája, hogy a kórházigazgatók fedezet nélküli számlákat írnak alá, és ezzel a költségvetési csalás határát súrolják.

Ünnepnapon demonstrálnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Az akciószövetség június 23-án a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt, a József nádor téren egy sátorban szegénykórházat állít fel. Berendezése tükrözni fogja a magyar egészségügy jelenlegi és a szükséges beavatkozás nélküli jövőbeli állapotát – írja az akciószövetség. A kórházsátorban egy hétig, július elsejéig, 24 órás „ügyeletet" tartanak majd.

Július 1-jén a Semmelweis-napon – az egészségügy ünnepén – újabb demonstrációt szervezünk –

közölték, ahova a gazdasági és műszaki területen dolgozó kollégákat is várják, hét éve ők sem kaptak béremelést. Ez nemcsak egy bérharc, hanem a biztonságos betegellátásért folyó küzdelem – írták levelükben.

Már a magánorvosok is kongatják a vészharangot

Már nemcsak az állami egészségügyben dolgozó nővérek és orvosok kongatják a vészharangot, de a magánorvosok is az egészségügyi politikától várnak válaszokat. Évente 20 százalékkal nő azoknak a betegnek a száma, akik az állami egészségügy helyett a magánorvosokat részesítik előnyben.

Ügyeletet tartanak Fotó: Polyák Attila - Origo

A betegek 58 százaléka szerint az lenne a járható út, ha a magán-egészségügyi szolgáltatásokra fordított összeg egy részét adójóváírásként vagy járulékkedvezményként visszaigényelhetnék. A járulékfizetők további 42 százaléka pedig azt szeretné, ha az OEP eljuttatná a magánszolgáltatókhoz az állami kasszába általuk befizetett összeget, amennyiben magánellátást vesznek igénybe, és páciensként csak az e feletti részt kellene kifizetniük.