Kóka elmagyarázza különös kapcsolatát a külüggyel

Szijjártó Péter; Kóka János Szingapúr,
Szingapúrban is ott volt Kóka János Szijjártó Péter mellett
Vágólapra másolva!
Az utóbbi években gyümölcsöző lett Kóka János cége és a külügyminisztérium kapcsolata, az SZDSZ volt elnökének például Szijjártó Péter szerzett diplomata-útlevelet. Az egykori gazdasági miniszter az Origónak azt mondta, hogy az üzleti kapcsolatnak nincs köze a politikához. A külügyminisztérium szerint rendszeresen egyeztetnek üzletemberekkel, köztük Kóka Jánossal is.
Vágólapra másolva!

Azonnal távozzon posztjáról Kóka János, mondta Szijjártó Péter. A mai külügyminiszter ellenzéki politikusként, 2007-ben minden idők legsikertelenebb gazdasági miniszterének tartotta Kóka Jánost. Az SZDSZ elnöke a fő felelőse annak, hogy a kormány 2006 tavaszán átverte az embereket, és megszorító intézkedéseket vezetett be, mondta akkor Szijjártó Péter.

Négymillió euró

Azóta nagyot fordult a világ: Kóka János cége és a külügyminisztérium között az utóbbi hónapokban jó kapcsolat alakult ki. Kóka János volt gazdasági miniszterként kért és kapott diplomata-útlevelet a külgazdasági- és külügyminisztertől – mindez pár hónappal ezelőtt hangzott el egy háttérbeszélgetésen, amelyet Szijjártó Péter tartott.

Szingapúrban is ott volt Kóka János Szijjártó Péter mellett Forrás: MTI/Külgazdasági És Külügyminisztérium

Az SZDSZ volt elnöke tavaly márciusban Orbán Viktor 120 fős küldöttségének tagjaként vett részt Szaúd-Arábiában a gazdasági tárgyalásokon. Május végén Szingapúrban volt együtt Szijjártó és Kóka, ahol Kóka Cellum nevű cége létrehozta ázsiai-csendes-óceáni térségbeli központját. A tervek szerint négymillió eurót kíván befektetni a vállalat.

Rendszeresen egyeztet

Szijjártó Péter rendszeresen egyeztet a külgazdaság területén aktív magyar vállalatok vezetőivel, köztük Kóka Jánossal, közölte a minisztérium az Origóval. Tájékoztatásuk szerint a miniszter Szingapúrban egy magyar startupvállalatokat bemutató eseményen mondott beszédet. Ott 12 magyar vállalat mutatta be technológiai fejlesztéseit, köztük a mobilfizetési és mobilkereskedelmi technológiákat kifejlesztő Cellum, amely Kóka János érdekeltségi körébe tartozik.

Kóka János már a mobilfizetési rendszerekben utazik Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nem a politikáról szól

Kóka János portálunknak azt mondta, hogy a kapcsolata a magyar állami szervekkel csupán üzleti, és politikai szempontok nem játszanak szerepet. Szólt arról is, hogy Szijjártó Péter ajánlotta föl neki a diplomata-útlevelet, hogy cége sikereivel a magyar gazdaságot segítse.

Az egykori gazdasági miniszter szerint a kelet-ázsiai államközpontú országokban a kormány segítsége nélkül nem lehet komolyabb beruházásokban részt venni.

Minden segítséget elfogad

A jövőben is minden olyan állami és uniós segítséget elfogad a Cellum, amely a cég sikerét biztosítja. Természetesen van véleményem a mai kormány politikájáról, de a cégem tevékenysége nem befolyásolja az álláspontomat – fogalmazott Kóka János.

Schiffer András nyílt levelet is írt Kóka János és az Orbán-kormány kapcsolatairól Fotó: Polyák Attila - Origo

Schiffer nyílt levele

Kóka János kormányzati kapcsolatai miatt még 2014. március 27-én nyílt levélben fordult Schiffer András a miniszterelnökhöz. Az LMP társelnöke kifogásolta, hogy a miniszterelnök még együtt is működött az előző kormányban szerepet vállaló Kóka Jánossal, valamint a mögötte álló Gyurcsány Ferenccel. A nyílt levélre akkor nem érkezett válasz.

Ígéretesnek tartja

A volt SZDSZ-es politikus 2011 óta a Cellum vezérigazgatója. A cég honlapja szerint átfogó mobilfizetési megoldásokat kínál partnereinek, többek között bankoknak, mobiltelefon-szolgáltatóknak, kereskedőknek, webáruházaknak, közlekedési vállalatoknak, közműcégeknek és állami szereplőknek.

Kóka János szerint a magyar fejlesztésű szoftver az egyik legígéretesebb termék, amellyel magyar cég megjelenhet külföldön. A volt miniszter szerint nem csak Szaúd-Arábia és Szingapúr fontos számukra: a nagy ázsiai országok jelentik cégének ideális piacát.