Kedvező üzenetet kapott a magyar gazdaság

költségvetési bizottság helyettes államtitkár Banai Péter
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kedvező üzenetet küldött a magyar gazdaságról a mostani előrejelzésében, a visegrádi országok prognózisait tekintve a magyar számokat javította a legnagyobb mértékben a nemzetközi szervezet, mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is felfelé módosította a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a Gazdasági kilátások (Economic Outlook) című félévente megjelenő kiadványának szerdán publikált legfrissebb számában.

Az OECD 3,0 százalékos magyar GDP-növekedést vár erre az évre a tavaly novemberi 2,1 százalékos várakozásával szemben, 2016-ra 1,7 százalékkal számolt félévvel ezelőtt, ezt fél százalékponttal 2,2 százalékra emelte - emlékeztetett az államtitkár.

Banai Péter Benő kifejtette: napjainkban már a különböző nemzetközi szervezetek egyre szélesebb körben fogadják el, látják úgy, és most az OECD prognózisa is azt jelzi, hogy

a magyar gazdaság jelentős növekedési potenciállal bír,

a magyar növekedés kilátási jók, emellett az államháztartási hiány is tartósan 3 százalék alatt maradhat, az államadósság csökkenhet.

Origo

Utalt arra, hogy 2015-ben mind az EU Bizottsága, mind az IMF, most az OECD, továbbá a hazai és nemzetközi elemzők véleménye szerint is 3 százalék körül lesz a magyar gazdaság bővülése, 2016-ra és azt követő évekre is jellemzően javítottak a növekedési várakozásokon ezek a szervezetek.ú

Arra a riporteri felvetésre, hogy

az OECD számos megállapítást tett a bankok üzleti környezetének kilátásaira,

az NGM államtitkára elmondta: a magyar kormány lépéseit ezen a területen sok kritika érte, "most elérkeztünk oda, hogy pozitív megállapításokat tett az OECD".

Kijelentette: úgy látják, az a devizahiteles probléma, amely a lakosság egy jelentős részének napi problémát jelentett, mivel a jövedelmének jelentős mérséklését eredményezhette, ha az árfolyam változott, ez megszűnt. Nemcsak a lakosságnak hozott ez jelentős könnyítést, hanem a bankszektor egésze számára is azt jelenti, hogy megszabadult egy kockázati tényezőtől. Ez a bankrendszer egésze számára pozitív változás, csakúgy mint a bankadó csökkentése - magyarázta Banai Péter Benő.

Most már az államháztartás helyzete stabil, és

a kormány gazdaságpolitikája egyre inkább a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre tud fókuszálni

, ezért is döntött úgy a kormány, hogy egy megállapodás keretében a bankadót csökkenti, és ettől a megállapodástól azt reméli, hogy a bankadó csökkentése együtt jár a hitelezés bővítésével - emelte ki az államtitkár.