Nő a tőkekorlátozások esélye Görögországban

euró bankjegy
Vágólapra másolva!
Londoni pénzügyi elemzők szerint kétharmadoshoz közelít az együtt számolt esélye annak, hogy Görögország tőkekorlátozásokat lesz kénytelen bevezetni, és ennek következtében később távoznia kell az euróövezetből.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői szerdán ismertetett, modellszámításokra épített előrejelzési forgatókönyveikben 35 százalékos esélyt adtak arra, hogy

a görög hatóságok valamilyen formájú tőkekorlátozást alkalmaznak a tőkekiáramlás megfékezésére.

A ház szerint egy ilyen lépés már önmagában gyakorlatilag azt jelentené, hogy Görögország a továbbiakban nem teljes jogú tagja az euróövezetnek.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint tőkekorlátozások nélkül is 25 százalékos az esélye a Grexitnek, vagyis annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből, tőkekorlátozások esetén azonban ez a kockázat 60 százalékra növekszik.

Volt már precedens tőkekorlátozásra

Ettől függetlenül érdemes azért hozzátenni, hogy 2013 márciusában a ciprusi válság kirobbanásakor már éltek tőkekorlátozásokkal annak érdekében, hogy a banki betétesek a mentőcsomag végrehajtása után ne rohamozzák meg a pénzintézeteket. Ciprus pedig szintén az eurózóna tagja, így egyáltalán nem lenne precedens nélküli egy ilyen lépés az Európai Unióban.

Nyilván lenne is értelme meghozni a döntést, hisz hónapok óta áramlik ki a görög bankokból a pénz, ráadásul a betétkiáramlás az utóbbi hetekben még fel is gyorsult a lakosság fokozódó aggodalmai miatt. Áprilisban már az 5 milliárd eurót is elérte a kiáramlás.

Nehéz nyara lesz a görögöknek

Továbbra is a görög válságrendezés áll a nemzetközi tőzsdék figyelmének központjában, sőt ma találkozik Alekszisz Ciprasz miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével, Jean-Claude Junckerrel, miután tegnap sikerült megállapodni arról a megoldáscsomagról, amelyet az EKB, az Európai Unió és az IMF közösen javasol.

Alekszis Ciprasz görög miniszterelnök Forrás: Patrick Domingo | AFP | Getty Images

Athénnak szüksége is van a konstruktív tárgyalásokra és előrelépésre, hisz pénteken 300 millió eurót kell törlesztenie az IMF felé, júniusban pedig összesen 1,6 milliárd eurót kifizetnie az IMF részére hiteltörlesztés gyanánt. Ráadásul a görög kormánynak fizetnie kell a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét is, az államkassza viszont kong az ürességtől. Így a nemzetközi hitelezőkkel való megegyezés a helléneknek is égetően fontos lenne, hisz ennek hiányában nem férnek hozzá a 7,2 milliárd eurós következő hitelrészlethez, ami kvázi egyenes utat jelent a csődhöz és az eurózónából való esetleges kilépéshez.