Senkinek sem kellett 910 millió forint

Hajdúszoboszló, 2015. május 1.
Fürdővendégek a hajdúszoboszlói strandon 2015. május 1-jén, az idei strandszezon első napján.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Hajdúszoboszló, 2015. május 1. Fürdővendégek a hajdúszoboszlói strandon 2015. május 1-jén, az idei strandszezon első napján. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Tulajdonosaik 910 millió forintot hagytak veszni a Szép kártyákon. Ezt a pénzt visszaküldik a munkáltatóknak - volt, ahová több mint 4 millió érkezik. A visszaküldött pénz fejtörést jelenthet a cégvezetőknek, hogy mit kezdjenek vele.
Vágólapra másolva!

Szokatlan, amikor egy cég bankszámláján egyszer csak év közben megjelenik egy ki nem számlázott összeg. Van olyan cég, ahova csak pár ezer forint érkezik, de van, akinek százezer forint jelent meg a számláján. Az MKB Banknál elárulták, hogy a rekorderük 4,1 millió forint el nem költött Szép kártya-pénzt kap vissza.

Az idén aktívabban használták a Szép kártyákat, mint a tavaly. Az OTP Bank Szép-kártya-birtokosai a 2013-as feltöltések közel 99 százalékát felhasználták május 31-ig, ez az arány rekordnak számít. A lejáró egyenlegek összege 680 millió forint alá csökkent.

Idén 910 millió forint ragadt bent a Szép kártyákon, tavaly pedig még 1,35 milliárd forint. Idén a feltöltött pénzek 1,3 százalékát nem használták fel a kártyatulajdonosok, tavaly a pihenésre szánt pénzek 1,9 százaléka maradt érintetlenül.

A május 31-ével zárult héten naponta több mint 62 millió forintnyi 2013-as feltöltést használtak fel OTP Szép kártyával.

A kártyakibocsátó bankok június végéig visszaküldik a juttatást a munkáltatóknak.

Menjen a pénz a civileknek

Az Origo úgy tudja, a Nemzetgazdasági Minisztériumban már dolgoznak azon, hogy a 2014-ben feltöltött összegeket lejáratuk után másként lehessen felhasználni. Többen azt javasolják, hogy a cégek a visszautalt pénzt jótékonysági célokra használhassák fel.

A cégek eldönthetnék, hogy kinek utalják át a visszaküldött Szép-kártya-pénzeket Forrás: Origo

Több mint 4 milliót kap vissza

Mindössze 128 millió forint, az eredeti keret 1,3 százaléka maradt meg az MKB Szép kártyákon, közölte az Origo kérdésére a bank. Ez az összeg 41 millió forinttal kisebb az egy évvel ezelőtti maradéknál.

Az MKB 1763 munkaadónak indít majd visszautalásokat, ezek közül a legnagyobb tétel 4,1 millió forint.

Ugyanakkor a munkáltatók közül négy csak egy forintot, 23 kettő és tíz forint közötti összeget, 353 pedig tíz és ezer forint közötti summát kap vissza.

Egy hét alatt 600 millió

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornának azt mondta, a múlt héten mintegy 600 millió forintot költöttek el a Szép kártyákról.

17 ezren nem éltek a lehetőséggel

A K&H Bank az írta az Origónak, hogy a kártyatulajdonosok összesen 103,6 millió forintot hagytak 2015. május 31-én a kártyáikon. Ez a 2013-ban feltöltött pénzek 1,6 százaléka. Több mint 17 400 kártyabirtokos nem pihente el a pénzét.

Hajdúszoboszló kedvelt pihenőhely Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A legtöbb pénz a szállás alszámlákon maradt, a 103,6 millió forint 33 százaléka a vendéglátás alszámlán ragadt bent, a szabadidős pénzeknek pedig 30 százalékát nem költötték el. A K&H számítása szerint átlagosan 5900 forint járt le, összesen 1354 munkáltatónak utalnak vissza.