Jelentős esésben az európai tőzsdék

sport rögbi amerikai dől esés tőzsde küzdés
Vágólapra másolva!
A görög megállapodás hiánya, valamint a brutálisan emelkedő európai kötvényhozamok jelentősen rányomják a bélyeget a mai tőzsdei hangulatra: a vezető indexek közel 2 százalékos mínuszban vannak, és a magyar börze is idomul a trendhez.
Vágólapra másolva!

Nem kímélik a részvényeket

Nyitás óta folyamatos eladói nyomást látni az európai tőzsdéken, a német, francia és brit indexek mindegyike 1,5-2 százalék közötti esést mutat két órányi kereskedés után. Az egyik fő mozgatórugója a mozgásoknak az, hogy hétfő óta drámian emelkednek az európai kötvényhozamok, a német 10 éves Bund a hét eleji 48 bázispontról egészen 99-ig lőtt fel ma délelőttre, ami több mint egy duplázás. Ennek megfelelően az euró is markáns erősödésben van a fő devizákkal szemben, ma is 0,7 százalékot emelkedett a dollárral szemben. Az euró erősödése viszont nem tesz jót az európai exportőr cégeknek, hisz csökkenhet az eredményük.

DAX-index 15 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com
A német 10 éves állampapír hozamának alakulása az elmúlt 10 kereskedési napon Forrás: Stooq.com
EURUSD napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

A magyar piacot sem kímélik

A BUX-index 1,3 százalékkal van lejjebb a tegnapi záróértékéhez képest, az összes blue chip részvényre kiterjed az eladói nyomás. A legkevésbé kedvelt papír ma az OTP, hisz 2,3 százalékos esés mellett 5 425 forintnál kereskednek a bankpapírral. A Magyar Telekom 0,8, a MOL 1,1, míg a Richter részvények 0,6 százalékos mínuszban járnak.

OTP bank napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com

Gyengülő spirálban a forint

A jegybank keddi döntése továbbra sem tesz jót a hazai fizetőeszköznek, hisz kvázi egy monetáris lazítással ér fel, ráadásul a rövid távú kötvényhozamok is lefelé tartanak, ami szintén csökkenti a forint vonzerejét. Másik oldalról a napok óta tartó euró erősödés is felfelé hajtó erőt jelent az EURHUF kurzusában. Mindenesetre a forint 313,80-nál jár jelenleg az euróval szemben, de már a 314,20-at is elérte a jegyzés a délelőtt során, mely négyhavi csúcsnak felel meg. A következő nagyobb ellenállás pedig 315 környékén van.

EURHUF napos bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com