Lottónégyes: pech vagy mázli?

lottózó, ötös lottó, lottó
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Hétvégén elvitték az ötös lottó 5 milliárd forintos főnyereményét. Bár az ország a többmilliárdos összeg miatt égett lottólázban az elmúlt hónapokban, egy négytalálatos is szép pénzt hozna a konyhára. De mire költenék az emberek a négytalálatos nyereményt?
Vágólapra másolva!

Felmérést készített az OTP Bank annak kiderítésére, hogy mit tennének az emberek, ha 'csak' négyes találatot érnének el a lottón, de még így is csinos nyeremény ütné a markukat.

A válaszadók többségének első dolga lenne, hogy leköti nyereményét

– derült ki a bank felkérésére a Szeretlek Magyarország olvasói körében végzett májusi felmérésből.

A kérdőívet kitöltők a négyesből emellett elsősorban tartozásukat fizetnék ki, a fennmaradó összegből pedig elmennének ünnepelni, valamint nagyobb értékű tárgyakat vásárolnának maguk és szeretteik számára.

A felmérésből az is kiderül, hogy a többség optimistán állna a nyereményhez: az elszalasztott öttalálatos feletti sajnálkozás helyett inkább örülnének egy négyesnek.

Nézzük a részleteket!

A kérdőívet kitöltők (1011 fő) 83 százaléka fontolná meg, hogy részben, vagy egészben megtakarítási célokra fordítsa nyereményét. Aki befektetné a nyereményt, elsősorban anyagi tartalék képzésére használná a lottónégyesből várható egy-kétmillió forintot. A kitöltők 52 százaléka váratlan helyzetre képezne belőle anyagi tartalékot, harmaduk időskorára takarékoskodna belőle, negyedük pedig gyermeke számára tenne félre. Népszerű az ingatlannal kapcsolatos cél is: majd minden második kitöltő gyűjtene lakásra, 27 százaléka pedig tanulásra.

A válaszadók megtakarítási céljai Forrás: OTP Bank

Jutna azért fogyasztásra is

Nem csak megtakarításra jutna a négyesből, derül ki az OTP Bank által készített felmérés számaiból. A válaszadók egyharmada a nyereményét legalább részben elköltené. A top öt költési cél a nyaralás (39%), az ingatlanvásárlás (37%), az autó, vagy más jármű vásárlása (36%), a ruházkodás (35%), valamint a lakás, ház felújítása (33%).

Erre költenének az emberek megtakarítás után, ha négytalálatosuk lenne Forrás: OTP Bank

„A felmérés eredményei visszaigazolják a hivatalos, tavalyi Öngondoskodási Index kutatásunkban kapott adatokat" – mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. Fontos kiemelni, hogy

a felmérés kitöltőinek csak 27%-a költené el nyereményét teljes egészében, tehát a többség legalább részben megtakarítana ebből az összegből.

Nyitrai szerint a lottónyeremény kiváló induló alapot képezhet további megtakarításokhoz, melyek később havonta, rendszeresen is gyarapíthatóak, így felkészülve a váratlan helyzetekre, valamint a saját célok megvalósítására.

Az örömöt inkább megtartanák maguknak

Persze nem mindenki kürtölné világgá a nyereményét: míg a válaszadók 57 százaléka elmondaná a közeli rokonoknak, barátoknak a jó hírt, a kitöltők egyharmada senkinek sem kötné az orrára a lottónégyesét.